Έκκληση Κουντουρά στα ΜΜΕ να αποφεύγονται οι υπερβολές στο προσφυγικό

Έκκληση προς τα ελληνικά ΜΜΕ να προβάλουν την πραγματικότητα στο προσφυγικό ώστε κατά την αναπαραγωγή των ειδήσεων από τα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού να περιορίζονται οι γενικεύσεις και οι υπερβολές απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, κατά τη συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, η κ. Κουντουρά απηύθυνε έκκληση προς τα ελληνικά ΜΜΕ, «να προβάλουν την πραγματικότητα για το προσφυγικό ζήτημα, ώστε και κατά την αναπαραγωγή των αντίστοιχων ειδήσεων από τα ΜΜΕ του εξωτερικού, να περιοριστούν οι γενικεύσεις περί διασποράς των προσφύγων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας».

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΥ, όπως επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση, διαβεβαίωσε την υπουργό Τουρισμού, ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, ασκούν υπεύθυνα τα καθήκοντά τους σε σχέση με το προσφυγικό, αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές των σοβαρών προβλημάτων του, «με στόχο αφενός την ταχεία επίλυσή του και αφετέρου την προάσπιση στο ακέραιο των δικαιωμάτων των προσφύγων που απορρέουν από τις Διεθνείς Συμβάσεις». Επίσης, το σημείωσαν ότι η μεταφορά των προσφύγων σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, θα βοηθούσε σημαντικά στη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό με άμεση συνέπεια την ατάραχη τουριστική ροή προς την Ελλάδα.

Τέλος στην ίδια ανακοίνωση, η ΠΟΕΣΥ απευθύνει έκκληση «προς τα ελάχιστα ΜΜΕ της χώρας και τους συναδέλφους δημοσιογράφους που εργάζονται σε αυτά, αντιμετωπίζοντας το προσφυγικό πρόβλημα με όρους και πρακτικές reality, να σέβονται τα δικαιώματα όλων των ταλαιπωρημένων-ξεριζωμένων συνανθρώπων μας και να ακολουθούν πιστά τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και να εμμένουν σε αυτούς, προστατεύοντας-εκτός των άλλων-και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».