Εικόνες ντροπής για την Ελλάδα σε καταυλισμό στη Λάρισα

Εικόνες ντροπής που δεν έχουν καμία σχέση με αντιμετώπιση ανθρώπου προς άνθρωπο κατέγραψε βίντεο στον προσφυγικό καταυλισμό του Κουτσόχερου της Λάρισας.

Δεκάδες παιδιά και μεγάλοι στοιβαγμένοι έξω από ένα πρόχειρο κατάλυμα από μία τρύπα του οποίου «πετάγονται» τρόφιμα, ρούχα και άλλα αντικείμενα.

Χωρίς καμία τάξη ή σειρά, όποιος προλάβει αρπάζει ότι προλάβει, ενώ αργότερα οι ίδιοι οι πρόσφυγες μαλώνουν μεταξύ τους για ένα κομμάτι ψωμί ή για ένα φρούτο.

Η εκδοχή της κυβέρνησης

Πάντως μετά την δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο, το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης απέστειλε δύο φωτογραφίες από διανομή γεύματος στο Κουτσόχερο Λάρισας στις 25 Μαρτίου, οι οποίες δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα όπου κυριαρχεί η τάξη και η σωστή αντιμετώπιση των προσφύγων.

Όπως φαίνεται όμως από την μία εκ των δύο φωτογραφιών, η διανομή των τροφίμων και το συσσίτιο διανέμεται σε σκηνή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ οπότε είναι φυσιολογικό τα πράγματα να είναι σαφώς πιο ήρεμα και ελεγχόμενα.

Αυτό που δείχνει η εικόνα του βίντεο αφορά την διαχείριση της ίδιας κατάστασης από έναν φορέα ο οποίος βρέθηκε εκεί και θέλησε να βοηθήσει με τον δικό του, εντελώς αδόκιμο τρόπο. Πρόκειται για εικόνες του ίδιου νομίσματος (ουδείς άλλωστε μπορεί να αμφισβητήσει την αλήθεια και των δύο, ιδίως του βίντεο) που επί της ουσίας δείχνουν ένα και μόνο πράγμα: την έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης της κυβέρνησης που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την λειτουργία των κέντρων φιλοξενία

Οι εικόνες που κατεγράφησαν αποτελούν ντροπή για την πολιτισμένη Ελλάδα. Είναι πέρα για πέρα απαράδεκτες και σε κάθε περίπτωση προσβλητικές όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για εκείνους που επέλεξαν αυτόν τον τρόπο να «μοιράσουν» τρόφιμα και ρουχισμό στους φιλοξενούμενους στον συγκεκριμένο καταυλισμό.

Τα αγαθά αντί να μοιράζονται με κάποια στοιχειώδη τάξη, πετάγονται στους πρόσφυγες από μία… τρύπα μιας πρόχειρα στημένης σκηνής.

Δεκάδες παιδιά και μεγάλοι τρέχουν να προλάβουν να αρπάξουν ότι βγαίνει έξω από την τρύπα, ποδοπατώντας ο ένας τον άλλον και δημιουργώντας ένα απίστευτο χάος και μια άνευ λόγου ένταση.

Όπως αναφέρει το onlarisa.gr η συγκεκριμένη πρακτική που καταγράφει η κάμερα έχει γίνει από κάποιον φορέα και όχι από εθελοντές ή άλλες οργανώσεις.

Πάντως υπάρχει προβληματισμός για την τακτική που ακολουθείται καθώς αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο. Υπό τις συνθήκες αυτές και παρά τις αντιρρήσεις του κ. Καμμένου θα έπρεπε να επανεξεταστεί ο ρόλος του Στρατού ο οποίος θα μπορούσε σε πολλές περιπτώσεις να εποπτεύει και να συνεργάζεται με τις ΜΚΟ και τους εθελοντές.