Ειδομένη: Ομαλά συνεχίζεται η εκκένωση – Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό των ΜΜΕ

Πρώτη ημέρα της επιχείρησης εκκένωσης της Ειδομένης εχθές, Τρίτη, μεταφέρθηκαν στις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε Σίνδο και Δερβένι, 2.031 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με 42 πούλμαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Συντονιστικό μεταφέρθηκαν 662 Σύροι, 1.273 Κούρδοι και 96 Γιαζίντι.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά. Η περιοχή έχει αποκλειστεί ενώ σε επιφυλακή και σε απόσταση από τον καταυλισμό βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί χώροι φιλοξενίας για περίπου 6.500 άτομα. Αναμένεται όμως σύντομα να δημιουργηθούν κι άλλες θέσεις αφού οι πρόσφυγες στην Ειδομένη υπολογίζονται στους 8.500.

Εν τω μεταξύ εντύπωση έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός των Μέσων Ενημέρωσης από την περιοχή για να μην καλύψουν την αστυνομική επιχείρηση. Δηκτική είναι η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: «Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να κρύψει το πρόσωπό της για το προσφυγικό, με ρεπορτάζ Τόσκα στην Ειδομένη. Βέβαια, οι καναλάρχες έχουν βολευτεί να χρεώνεται τη μετάδοση η ΕΡΤ και να τους δίνει σε pool και δωρεάν την εικόνα. Η ΕΣΗΕΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με όλα αυτά. Ειδικά στην περίπτωση του κ. Τόσκα, έχει επισημάνει ότι άλλο πράγμα είναι η προστασία του πολίτη και άλλο η ενημέρωση του πολίτη».

Έντονη ήταν η αντίδραση και της ΝΔ. Σε ανακοίνωσή του χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος ανέφερε: Σε δήλωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε: «Στην Ειδομένη εφαρμόζεται κόφτης 6 χιλιομέτρων στην ενημέρωση. Πρόκειται για επιχείρηση λογοκρισίας που πλήττει την ελευθεροτυπία και εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Σε ένα Κράτος δικαίου, η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την ελεύθερη ενημέρωση».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κυρίτσης, ανέφερε ότι «σε τέτοιες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Κρίθηκε πως στην πρώτη φάση της επιχείρησης δεν θα έπρεπε να είναι πολλές κάμερες. Το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα είναι πιο χαλαρά».