Εφοριακοί: Μόρφωμα-τραβεστί η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων

Αντιδρούν οι εφοριακοί στη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων. Μόρφωμα- τραβεστί χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία των εφοριακών και ο νομικός τους σύμβουλος το σχέδιο για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής για την είσπραξη των φόρων, καθώς όπως τόνισαν σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, πρόκειται για ένα μοντέλο που δεν συναντάται και δεν εφαρμόζεται πουθενά, ούτε καν στις χώρες του αποκαλούμενου Τρίτου Κόσμου.

Επί της ουσίας, όπως τονίζει η ΠΟΕ- ΔΥΟ, με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, ο Διοικητής της Αρχής, αποκτά τον απόλυτο έλεγχο, χωρίς να λογοδοτεί στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, αποκτώντας αρμοδιότητες ακόμα και ως προς τον ποιον προσλαμβάνει και ποιον απομακρύνει, χωρίς να εφαρμόζονται οι διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα για την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου. «Πρόκειται για ανάθεση αρμοδιοτήτων που ανήκουν στο στενό πυρήνα του Κράτους» επισημαίνει ο νομικός σύμβουλος Γ. Καρούζος, aναδεικνύοντας το πρόβλημα αντισυνταγματικότητας του πλαισίου, καθώς αφαιρούνται αρμοδιότητες όπως η έκδοση κανονιστικών αποφάσεων για την ερμηνεία και την εφαρμογή της φορολογικής- τελωνειακής νομοθεσίας, χωρίς μάλιστα να δίνεται η δυνατότητα ανάκτησης τους από τον υπουργό Οικονομικών.

Προαναγγέλλοντας την άμεση προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά των όποιων Αποφάσεων εκδώσει ο επικεφαλής της νέας Αρχής και προειδοποιώντας με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, οι εφοριακοί σημειώνουν ότι το ισχύον μοντέλο αυτονομίας της ΓΓΔΕ είναι ήδη από τα πιο «προχωρημένα», διασφαλίζοντας την προστασία του επικεφαλής της από πολιτικές παρεμβάσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία και τις μελέτες του ΟΟΣΑ, δεν συναντάται ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο μοντέλο ανάλογο με αυτό που προωθείται στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο
ΟΟΣΑ αναγνωρίζει 4 μοντέλα Φορολογικής Διοίκησης:

Όλες οι υπηρεσίες υπό τον Υπουργό Οικονομικών
Πολλές Διοικήσεις υπό τον Υπουργό Οικονομικών
Ημιαυτόνομη Διοίκηση με ιεραρχικό έλεγχο από τον υπουργό Οικονομικών
Το ισχύον στην Ελλάδα μοντέλο της ημιαυτόνομης Διοικητικής Αρχής
«Μοντέλο ημιαυτόνομων Διοικήσεων εφαρμόζεται εκεί που έχει βάλει το πόδι του το ΔΝΤ, δηλαδή στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και στη Λατινική Αμερική», τονίζουν οι εφοριακοί, επισημαίνοντας ότι από την ανάλυση του ΟΟΣΑ στις 20 ημιαυτόνομες Αρχές, μόνο στις 5 καταγράφηκε μέση ετήσια βελτίωση εσόδων, καταρρίπτοντας έτσι την εμμονή του ΔΝΤ.