Αιχμηρή διαπίστωση του Βλαντιμήρ Πούτιν στον (αμήχανο) Αλέξη Τσίπρα για το πάγωμα των ρωσικών επενδύσεων και συνεργασιών.

Tίλερσον: Στο χειρότερο σημείο κατά την μεταψυχροπολεμική εποχή βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.

Πράγματι δεν μπορείς να παίζεις σε δύο ταμπλώ, να υπογράφεις και να υπόσχεσε συνεργασίες σε αγωγούς αερίου, επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, λιμάνια, τραίνα κλπ αλλά όλα αυτά να σταματούν ή να καθυστερούν σκόπιμα. και είτε να σταματούν λόγω παρέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ και μεταστροφής της ελληνικής Κυβέρνησης σε ολιγότερο προβληματικές χώρες, όπως η Γερμανία , τα Εμιράτα και η Κίνα. Τέλος το πολιτικό δίπορτο και τα περί πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ.

Κατά τα άλλα, ανακοινώθηκε ότι Τσίπρας και Πούτιν συζήτησαν 70′ αντί για 30′ λεπτά που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Ο πρόεδρος της Ρωσίας στις δηλώσεις του μίλησε για ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα που παραμένουν “παγωμένες” κάνοντας εμφανή τη δυσφορία του και χωρίς διπλωματικά προσχήματα. Ψυχρολουσία την οποία ο Αλ. Τσίπρας αντιμετώπισε με αμηχανία και χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας και της σοβαρής αιχμής.

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνάντησης αρχηγών κρατών στην Κίνα εν όψει του φιλόδοξου οικονομικού σχεδιασμού της χώρας της άπω ανατολής με την ονομασία One Belt One Road. Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε αμήχανη στάση και τον Ρώσο ηγέτη σε μεγαλοπρεπή και χαλαρή.

Μια συνάντηση που διήρκησε 70′ λεπτά, παρά τον αρχικό προγραμματισμό που ήθελε τους δύο άνδρες να συναντώνται για μισή ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247 Τσίπρας και Πούτιν πραγματοποίησαν μια συνολική επισκόπηση ελληνορωσικών σχέσεων και συζήτησαν τα αποτελέσματα πρωτοβουλιών για περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων, όπως το έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Πρακτορείο Tass, o Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την αύξηση κατά 80% των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών τους δύο πρώτους μήνες του 2017 και κατά 43% με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο επισήμανε στον Έλληνα Πρωθυπουργό πως διμερή σχέδια αν και έχουν καλές προοπτικές παραμένουν “παγωμένα” όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Tass, υπογράμμισε ότι είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ανοικτά ερωτήματα που έπρεπε να συζητηθούν.

“Είναι σημαντικό να συζητήσουμε τις θετικές μας τάσεις στο διμερές εμπόριο και την κατάσταση στην περιοχή στο σύνολό της”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Με τον Πρόεδρο Πούτιν συζητήσαμε σήμερα στο Πεκίνο για την αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων & τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Επιπλέον, τέθηκε το ζήτημα της σημαντικής αύξησης τουριστικών αφίξεων από τη Ρωσία, αλλά και τα επόμενα στάδια αυτής της συνεργασίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η διοργάνωση 11ης συνάντησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, η έναρξη τουριστικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2017, η ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Μόσχα τον Ιούνιο, καθώς και ανάπτυξη διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Οι ρωσικές επενδύσεις

Τσίπρας και Πούτιν επικεντρώθηκαν και σε ενδεχόμενη προοπτική ρωσικών επενδύσεων, σε μια σειρά από τομείς (ενέργεια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια), για τους οποίους η Μόσχα έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα.

Επιπλέον, συζήτησαν εκτενώς για περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα το Συριακό, το ζήτημα της Λιβύης, το Κυπριακό και το ρόλο Τουρκίας στην περιοχή.

Tίλερσον: Στο χειρότερο σημείο κατά την μεταψυχροπολεμική εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο κακές μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και δεν αναμένεται να κάνουν «κανένα νέο ξεκίνημα», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον- Μόσχας έφθασαν «στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και το επίπεδο της εμπιστοσύνης είναι πολύ ισχνό»

«Σκεφτόμαστε γενικά ότι αυτό δεν είναι υγιές για τον κόσμο (…) Δεν είναι σίγουρα υγιές για εμάς, για τους Αμερικανούς πολίτες, τα συμφέροντά μας στον τομέα της εθνικής ασφάλειας» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο εκτόνωσης. Ο Ρεξ Τίλερσον απέκλεισε οποιοδήποτε «νέο ξεκίνημα» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, που θα επιτευχθεί μέσω μιας διαδικασίας «επανεκκίνησης» (reset) όπως είχε γίνει το 2009 επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα και με την Χίλαρι Κλίντον στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε μια νέα καλή αρχή» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός. «Λέξεις όπως “επανεκκίνηση” είναι ξεπερασμένες. Δεν μπορούμε να κάνουμε επανεκκίνηση. Δεν μπορούμε να διαγράψουμε το παρελθόν. Δεν μπορούμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Θα ξεκινήσουμε με όσα ήδη έχουμε» σημείωσε ο ίδιος. Αναφορικά με τις κατηγορίες εκ μέρους των αμερικανικών μυστικών πληροφοριών σχετικά με ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Τίλερσον παραδέχθηκε πως «οι Ρώσοι τριγύριζαν γύρω από την εκλογική μας διαδικασία».

Όμως «όπως οι εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών το υπογράμμισαν επίσης, δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα σχετικά με τον αντίκτυπο που αυτό μπορεί να είχε». «Πρέπει να δούμε αυτή τη σχέση με μια ευρύτερη προοπτική (…) προκειμένου να την αποκαταστήσουμε, εφόσον αυτό θα είναι δυνατό» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.