EBRD : Ανοίγει ο δρόμος για τα κόκκινα δάνεια

Καθ’ όλα έτοιμη είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων.

Η EBRD θα είναι εκείνη που πρώτη θα αγοράσει καθυστερούμενα δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες, όπως δήλωσε χθες η επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, Σαμπίνα Τζούρμαν, η οποία συμπληρώνοντας δήλωσε οι αγορές αναμένεται να οδηγήσουν τις επενδύσεις της τράπεζας στη χώρα πάνω από τα 320 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015.

«Περιμένουμε κάποιες συναλλαγές να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες» δήλωσε η κυρία Τζούρμαν μιλώντας στο συνέδριο Global Markets Forum του Reuters και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Θα απογοητευόμουν εάν οι επενδύσεις ήταν μικρότερες από πέρυσι» (δηλαδή από τα 320 εκατ. ευρώ). Ανέφερε επίσης ότι η τράπεζα αιφνιδιάστηκε θετικά από το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα για την Ελλάδα και σημείωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με πιθανούς επενδυτές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans – NPLs) που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να προχωρήσουν τα πακέτα των δανείων.

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα απελευθερωθούν οι πωλήσεις των καθυστερούμενων οφειλών. Ηδη το τεχνικό κείμενο (draft), που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών, καθορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο και τις ενέργειες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν -το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου- ώστε να ξεκινήσουν οι πωλήσεις των δανείων. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη συμφωνία εφεξής, όλα τα δάνεια -«κόκκινα» και μη- θα μπορούν να πωληθούν σε funds, ενώ προωθούνται και οι λύσεις-πακέτο για οφειλές όχι μόνο προς τις τράπεζες, αλλά και προς Δημόσιο και Ταμεία.

«Καλό νέο» χαρακτηρίζουν την πρόθεση της EBRD να τοποθετηθεί στην αγορά των «κόκκινων» δανείων τραπεζικές πηγές. Και μάλιστα σημειώνουν ότι «είναι συστημικός παίκτης, η πολιτική του οποίου διαφέρει από αυτήν των funds, τα οποία αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στο βραχυπρόθεσμο κέρδος. Αντίθετα η EBRD έχει αποδείξει ότι όπου μπαίνει διαμορφώνει αγορά με κανόνες.

Την πολιτική αυτής της αγοράς και τους κανόνες στη συνέχεια καλούνται να παρακολουθήσουν αλλά και να σεβαστούν οι λοιποί ενδιαφερόμενοι (funds, εταιρείες διαχείρισης κ.λπ.), γεγονός που έχει μεγάλη σημασία διότι διαμορφώνει τις τιμές αγοράς σε ένα επίπεδο και δεν πωλούνται τα δάνεια αντί πινακίου φακής».

«Η τοποθέτηση της EBRD είναι σημαντική εν γένει για την ελληνική τραπεζική βιομηχανία» συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει επενδύσει 250 εκατ. ευρώ στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες. Οπως είναι γνωστό, η EBRD είναι μέτοχος στις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, καθώς συμμετείχε στην τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η EBRD -όπως έχει επισήμως ανακοινωθεί- αναμένεται να αγοράσει τμήμα της συμμετοχής (περί το 15%) που είχε η Τράπεζα Πειραιώς στην Ευρωπαϊκή Πίστη.

Στο μεταξύ η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, αναφέρθηκε από το βήμα του Banking Forum το οποίο διοργανώνει η ΕΕΔΕ, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες: «Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα, καθώς θα δημιουργηθούν ισχυρές ανταγωνιστικές πιέσεις προς αυτές από μη τραπεζικές εταιρείες».

Επιπλέον η κα Κατσέλη υπογράμμισε ότι πρέπει να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης. «Ενα από τα μέτρα» συμπλήρωσε «που θα συμβάλουν στη σχέση εμπιστοσύνης είναι η αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς όφελος της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής θέσης των τραπεζών».