Δραματική αύξηση προσφύγων: Πάνω από 46.000 εγκλωβισμένοι

Αυξάνονται καθημερινά οι μεταναστευτικές ροές, με τον Πειραιά και γενικότερα την Αττική να εξελίσσονται σε νέα Ειδομένη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νεότερα επίσημα στοιχεία, συνολικά 46.207 πρόσφυγες και μετανάστες καταμετρήθηκαν στην Ελλάδα στις 8 το πρωί της Παρασκευής.

Από αυτούς, στα νησιά βρίσκονται 7.271 και στην Αττική 13.592, εκ των οποίων οι 4.954 στο λιμάνι του Πειραιά και οι 4.490 σε εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Σε δομές της Κεντρικής Ελλάδας (Ριτσώνα, Θερμοπύλες, Τρίκαλα, Λάρισα) καταμετρήθηκαν 1.530 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη Βόρεια Ελλάδα οι αρμόδιες υπηρεσίες μέτρησαν συνολικά 23.814 άτομα, εκ των οποίων τα 10.500 στην Ειδομένη (εντός camp), 2.211 στα Διαβατά, 3.852 στο Χέρσο και 3.504 στο Πολύκαστρο.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», με 638 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

roes

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων αποσυμπίεσης του λιμανιού.

Οπως ανέφερε, όσο πιο πολλά άτομα παραμένουν για πολλές ημέρες στον ίδιο χώρο και δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αξιοπρεπούς παραμονής και διαβίωσης, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις και εκνευρισμός και κάτι τέτοιο απαιτεί άμεσα μέτρα αποσυμπίεσης.

Το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια του συσσιτίου νεαροί πρόσφυγες που περίμεναν στην σειρά, ήρθαν στα χέρια και τα επεισόδια γενικεύτηκαν.

Ξεκίνησαν λίγο μετά τις 19.00, όταν περίπου 30 μετανάστες άρχισαν να διαπληκτίζονται στην πύλη Ε2 του λιμανιού, περιμένοντας στην ουρά για μια μερίδα φαγητό. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι βγήκαν και ακόμα και μαχαίρια…

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, συντονιστής της κυβέρνησης για το προσφυγικό, ανέφερε ότι κατασκευάζονται άλλα 12 κέντρα φιλοξενίας.

Πανό «Ανοίξτε τα σύνορα» στην Ακρόπολη

Φυλλάδια ΕΛ.ΑΣ. στην Ειδομένη: Τα σύνορα είναι κλειστά

Ειδομένη: Λιντσάρισμα για υποψία απόπειρας βιασμού ανήλικης

Κουρουμπλής: Σύγχρονο Νταχάου η Ειδομένη