ΔΝΤ: Στο 300% του ΑΕΠ το χρέος αν δεν γίνει ρύθμιση

Εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ το οποίο διέρρευσε στο Bloomberg περιγράφει με εφιαλτικό τρόπο την εξέλιξη του ελληνικού χρέους στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια μορφή ελάφρυνσής του.

Το ΔΝΤ με βάση το έγγραφο που παρουσίασε το διεθνές πρακτορείο το 2060 θα έχει φθάσει στο 293,8% του ΑΕΠ αν δεν υπάρξει ρύθμιση για απομείωσή του.
Το ίδιο εφιαλτικό είναι το σενάριο για τις τράπεζες αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους.
Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε το Bloomberg το ΔΝΤ υπολογίζει ότι οι συστημικές ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της χαμηλής ποιότητας των κεφαλαίων.

Στο έγγραφο παρουσιάζονται και οι προτάσεις του ΔΝΤ το οποίο φέρεται να υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει περίοδο χάριτος έως το 2040 πριν αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια στήριξης που έχει λάβει από τους Ευρωπαίους.

Παράλληλα, η περίοδος αποπληρωμής θα πρέπει να επεκταθεί έως το 2080, ενώ το επιτόκιο στα ευρωπαϊκά δάνεια δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1,5%.
Οι εν λόγω πληροφορίες για την περίοδο χάριτος και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών είχαν μεταδοθεί πρώτα την Τρίτη από τη «Wall Street Journal».

Τέλος, το έγγραφο φέρεται να αναφέρει ότι η χώρα μας θα εισπράξει περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.