ΔΝΤ:Μήνυμα για πρόσθετες διαπραγματεύσεις και εγγυήσεις αλλά και τελεσίγραφο

Μήνυμα ότι πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες εγγυήσεις, ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο και διαπραγματεύσεις για το χρέος καθώς και ένα τελεσίγραφο ότι αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, έστειλε στην κυβέρνηση Τσίπρα αξιωματούχος του ΔΝΤ που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

«Αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα, δεν θα λάβει την ελάφρυνση χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του Ταμείου.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει ανάγκη μια εκταμίευση, και είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας ωστόσο πως «το ΔΝΤ δεν έχει υποχωρήσει στο ότι χρειάζεται επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.»

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, μεταξύ Ταμείου και Ευρώπης, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να δεσμευθεί για νέα χρηματοδότηση, αν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι 1,5% του ΑΕΠ ή χαμηλότερος, όπως αναφέρει η Wall Street Journal. «Η Ευρώπη δεν έδωσε ακόμη συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους», τόνισε ακόμη και πρόσθεσε ότι το Ταμείο πρέπει να έχει σαφές, λεπτομερές πλάνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πριν εγκρίνει το πρόγραμμα.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το Ταμείο θα ετοιμάσει έκθεση βιωσιμότητας την οποία θα καταθέσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και με βάση αυτή θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

 

«Τα σχόλια αυτά καταδεικνύουν ότι στη συμφωνία που συνήφθη από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών την περασμένη νύχτα, δεν επετεύχθησαν τα βασικά στοιχεία που το ΔΝΤ αναφέρει ότι είναι κρίσιμης σημασίας για να επιστρέψει επιτέλους η υπερχρεωμένη χώρα στην εξυγίανση» σχολιάζει μεταξύ άλλων δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

«Το ΔΝΤ θα κερδίσει τον πόλεμο, και η Ελλάδα θα πάρει την ελάφρυνση χρέους που τόσο χρειάζεται» δήλωσε στο μεταξύ στο Bloomberg ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος είναι μέτοχος στη Eurobank.