Διπλωματικό θρίλερ σε εξέλιξη με το ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη

Σε διπλωματικό θρίλερ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία εξελίσσεται η προσγείωση ενός τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου με πραξικοπηματίες στην Αλεξανδρούπολη.

Νωρίτερα η «Σαμπάχ» μετέδωσε ότι τελικά η χώρα μας θα επιστρέψει τους πραξικοπηματίες στην Ελλάδα, κάτι που επιβεβαίωσε με tweet και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τη Μογγολία και, όπως είπε, τον διαβεβαίωσε ότι οι οκτώ πραξικοπηματίες θα εκδοθούν στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «ο Νίκος Κοτζιάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία σε εγκάρδιο κλίμα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών,Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα καταδικάζει κάθε απόπειρα πραξικοπήματος και στηρίζει την πάλη του τουρκικού λαού για δημοκρατία και προάσπιση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία».

Την έκδοση των πραξικοπηματιών ζητά η Τουρκία

Την έκδοση των πραξικοπηματιών που επέβαιναν στο ελικόπτερο ζητά τη Τουρκία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας. «Ζητήσαμε την άμεση έκδοση των οκτώ προδοτών, οι οποίοι έχουν καταφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση επικοινώνησε με τις τουρκικές αρχές προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση για την ταχύτερη επιστροφή του ελικοπτέρου. Σχετικά με τους οκτώ επιβαίνοντες που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά στην εξέταση του αιτήματός τους θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι κατηγορούνται για παραβίαση συνταγματικής νομιμότητας και κατάλυση της δημοκρατίας.

Ποιοι είναι οι 8 επιβαίνοντες

Υπενθυμίζεται ότι το ελικόπτερο Blackhawk μετέφερε οκτώ άτομα, τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγούς και δύο αρχιλοχίες που έχουν αφαιρέσει τα διακριτικά τους από τις στολές τους.

Από αυτούς, ο ένας επιλοχίας είναι γεννημένος το 1979 κι ο άλλος το 1976, από τους λοχαγούς οι δύο είναι γεννημένοι το 1980 και ο τρίτος το 1982 και από τους ταγματάρχες, ο ένας είναι γεννημένος το 1977 και ο άλλος το 1981.

Και τα οκτώ άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Κρατούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Ζήτησαν πολιτικό άσυλο και το ελικόπτερο φυλάσσεται. Την υπόθεση αναλαμβάνουν πλέον οι εισαγγελικές αρχές.

Το χρονικό

Το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 11:45 το πρωί και προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 11:51. Όταν μπήκε στο FIR Αθηνών σηκώθηκαν δύο ελληνικά F16 για να συνοδεύσουν το Black Hawk που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης “Δημόκριτος”.

Αρχικά δεν είχε διευκρινιστεί εάν τα άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο είναι υποστηρικτές του πραξικοπήματος που έλαβε χώρα αργά εχθές το βράδυ στη γείτονα χώρα, ωστόσο όπως φαίνεται, επρόκειτο για πραξικοπηματίες που προσπάθησαν να αυτομολήσουν.

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, δηλώσεις έχει κάνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: “Οκτώ προδότες έφυγαν στην Ελλάδα. Να παραδοθούν οι στρατιώτες στη χώρα μας αμέσως”.

Οι ανακοινώσεις ΓΕΕΘΑ & ΕΛ.ΑΣ.

ΓΕΕΘΑ: Θα εξεταστεί η αίτηση ασύλου
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, στην Τουρκία, ενώ παράλληλα γίνεται γνωστό ότι θα εξεταστεί το αίτημα ασύλου των επιβαινόντων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ.

Ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

Σε ανακοίνωση προέβη και η Ελληνική Αστυνομία, σημειώνοντας σχετικά: “Ώρα 11.50 στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προσγειώθηκε τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οκτώ άνδρες οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικές δυνάμεις και οδηγήθηκαν στη διεύθυνση αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι συλληφθέντες ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το στρατιωτικό ελικόπτερο φυλάσσεται”.

Δήλωση Αλέξανδρου Λυκουρέζου

Ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, σε δήλωσή του σχετικά με το ζήτημα αναφέρει:
«Το αίτημα για χορήγηση ασύλου εκ μέρους των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα μας, τέμνει τη διπλωματία και την τήρηση θεμελιωδών αρχών του νομικού μας πολιτισμού.

Και τούτο, γιατί ενώ από διπλωματικής απόψεως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των σχέσεών της με την Τουρκία, εντούτοις είναι παράλληλα υποχρεωμένη να τηρήσει εσωτερικούς και διεθνείς κανόνες που δεν οδηγούν εκ των προτέρων σε ικανοποίηση της απαίτησης των τουρκικών αρχών για άμεση παράδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.

Η έλλειψη διμερούς σύμβασης περί έκδοσης με την Τουρκία επιβάλλει την τήρηση των κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας, η οποία –μεταξύ άλλων– ορίζει ότι η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό ή όταν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι η έκδοση ζητείται για λόγους πολιτικούς, γεγονός που θα κριθεί εκ παραλλήλου και με τη διατύπωση της κατηγορίας που τελικώς αποδοθεί από τις τουρκικές αρχές. Άπαντα δε τα ανωτέρω θέματα πρέπει να τεθούν στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών, του Αρείου Πάγου και εν τέλει του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Πέραν δε της σαφούς ως άνω ελληνικής νομοθετικής πρόβλεψης, τίθεται μείζον ζήτημα αναφορικώς και με την επιβαλλόμενη χορήγηση ασύλου, ιδίως υπό το πρίσμα της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 αλλά και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948. Δεδομένου ότι έχει ήδη προαναγγελθεί η βαρύτατη τιμωρία των υπαιτίων, έχουν ήδη παυθεί χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί και διορίζονται νέοι προκειμένου να εκδικάσουν τις υποθέσεις των φερόμενων ως “πραξικοπηματιών”, ενώ γίνεται λόγος και για επαναφορά της θανατικής ποινής –ειδικώς για τον κολασμό της συγκεκριμένης πράξης, η απόρριψη αιτήματος ασύλου εμφανίζεται κατ’ αρχήν ως ηθικώς και νομικώς ανομιμοποίητη.

Η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς αυτού διπλωματικού αδιεξόδου, εξαντλώντας συνάμα όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανόνες για την έκδοση και τη χορήγηση ασύλου, μη λησμονώντας ωστόσο το ρόλο της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».