Διπλό χαστούκι του Μπαράκ Ομπάμα στον επηρμένο Ερντογάν

O ίδιος ο Τούρκος ηγέτης μπορεί να νομίζει ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ τον έχουν ανάγκη στο πρόβλημα της Συρίας και γενικά της Μέσης Ανατολής (περιοχή στην οποία η Αγκυρα έχει έρθει σε σύγκρουση με τα περισσότερα κράτη και λαούς) ή ακόμα ότι η Τουρκία αποτελεί μοναδική και αναντικατάστατη μεγάλη περιφερειακή δύναμη.

Όμως, η στάση του έχει τα όριά της και οι διεκδικήσεις του, όπως έδειξε και το πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν εξασφαλίζει εύκολα ανταλλάγματα. Ιδιαίτερα, πολιτικά και γεωπολιτικά.

Νέα επιβεβαίωση το διπλό χαστούκι από τον Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα απέρριψε το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν για να συμμετάσχει στα εγκαίνια ενός τουρκικού τζαμιού, έξω από την Ουάσιγκτον, που χρηματοδότησε με 100 εκατομμύρια δολάρια η τουρκική κυβέρνηση.

Επίσης, μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου για το Εθνος, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν σχεδιάζει να έχει τετ-α-τετ συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, και ο Λευκός Οίκος εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Τουρκίας να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν.

Οι πληροφορίες περιέχονται σε κείμενο της εφημερίδας Wall StreetJournal, η οποία αναφέρει ότι η συμπεριφορά της Αμερικής απέναντι στον κ. Ερντογάν θα είναι πολύ διαφορετική αυτή τη φορά, από την επίσκεψη του Μαίου του 2013, όταν ο κ. Ομπάμα θεωρούσε τον Τούρκο πρωθυπουργό (τότε) ως ένα εκ των πλέον στενών συμμάχων και φίλων του.

Τότε είχε παραθέσει και δείπνο για τον κ. Ερντογάν, ο οποίος είχε απαιτήσει από τον κ. Ομπάμα να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, μία πρόταση που απορρίφθηκε από την Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ερντογάν φτάνει αύριο στην αμερικανική πρωτεύουσα για να λάβει μέρος στη σύνοδο υψηλού επιπέδου για την πυρηνική ασφάλεια και θα γίνει δεκτός, μαζί με άλλους 50 ηγέτες, στο Λευκό Οίκο. Ο κ. Ομπάμα θα έχει διμερή συνάντηση μόνο με τον Πρόεδρο της Κίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρνητική απάντηση του κ. Ομπάμα τόσο για διμερή συνάντηση, όσο και για να παραστεί στα εγκαίνια του τζαμιού, εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είχε ακυρώσει ή αλλάξει το πρόγραμμά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ψυχρή στάση των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλεται σε διάφορα προβλήματα που δημιουργεί ο κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ και σε άλλους δυτικούς συμμάχους.

Επίσης, οι Αμερικανοί είναι ενοχλημένοι από τη στυγνή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, και της Ελευθερίας του Τύπου και από την συμπεριφορά έναντι των Κούρδων της Συρίας που είναι οι πλέον σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του ISIS.