Διπλά πρότυπα των ΗΠΑ επιβάλουν το εμπάργκο όπλων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ

Αναμένεται ότι λόγω της αμέλειας των ΗΠΑ για το εμπάργκο όπλων, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και πιθανόν να καταλήξουν στη Μέση Ανατολή, το καθεστώς κυρώσεων του ΣΑΗΕ της Υεμένης (το οποίο λήγει
στις 15 Νοεμβρίου 2023 ), καθώς και η εντολή της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων (λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2023) δεν θα παραταθεί.
Δηλώσεις από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με τη μεταφορά περισσότερων από ένα εκατομμύριο βλημάτων πυρομαχικών, που φέρεται ότι προορίζονταν για τους Χούτι της Υεμένης, στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στις 2 Οκτωβρίου 2023 αμφισβητούν για άλλη μια φορά τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να εφαρμόσει τα καθεστώτα κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τον Μάρτιο του 2023, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε
στην Περιφέρεια της Κολούμπια την κατάθεση αγωγής κατά περισσότερων
από ένα εκατομμύριο φυσιγγίων διαμετρήματος 7,62 x 54, 24.000 φυσιγγίων διαμετρήματος 12,7 x 99, περίπου 7.000 πυροκροτητών εγγύτητας για αντιαρματικές χειροβομβίδες (AG) και 2.000 αντιαρματικών χειροβομβίδων, που κατασχέθηκαν κατά τη διαμετακόμιση από το Ιράν στην Υεμένη (βλ. Φωτογραφία 1).
Φωτογραφία 1: Φορτίο που κατασχέθηκε από τις ναυτικές δυνάμεις της CENTCOM στις 9 Δεκεμβρίου 2023 (αριστερά) και πυροκροτητής εγγύτητας για αντιαρματικές χειροβομβίδες (δεξιά).

Πηγή: Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Τον Ιούλιο του 2023, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβε την κυριότητα των καθορισμένων πυρομαχικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προμηθευτής ήταν το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και ο αποδέκτης ήταν οι ομάδες πολιτοφυλακής Χούτι στην Υεμένη, κάτι που θεωρείται από την Ουάσιγκτον παραβίαση του ψηφίσματος 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει του οποίου ένα στοχευμένο εμπάργκο όπλων εισήχθη εναντίον ατόμων που υπόκεινται σε κυρώσεις στην Υεμένη.

Ωστόσο, κατά την ανάλυση του περιεχομένου του ψηφίσματος, οι ενέργειες των ΗΠΑ εγείρουν μια σειρά σοβαρών ερωτημάτων.

Πρώτον, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τα κράτη, ιδιαίτερα εκείνα της γειτονικής Υεμένης, να επιθεωρήσουν όλο το φορτίο που προορίζεται για τη νότια αραβική χώρα, εάν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι το φορτίο περιέχει απαγορευμένα αντικείμενα. Ωστόσο, τέτοιες επιθεωρήσεις περιορίζονται στην επικράτεια των ίδιων των κρατών,
συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων λιμένων και των αεροδρομίων. Στο
πλαίσιο του εμπάργκο όπλων που καθιέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του
ΟΗΕ κατά της Υεμένης, δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για την επιθεώρηση πλοίων στα διεθνή ύδατα.

Δεύτερον, το ψήφισμα περιέχει επίσης την απαίτηση να υποβάλλονται έγκαιρα στην Επιτροπή «κυρώσεων» 2140 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Υεμένη (η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες) γραπτές εκθέσεις που περιγράφουν τις λεπτομέρειες της επιθεώρησης, της κατάσχεσης και της διάθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καμία αναφορά για την
αναχαίτιση του πλοίου Marwan 1 δεν ελήφθη από το καθορισμένο επικουρικό όργανο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, τρίτον, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όλα τα
κράτη εξουσιοδοτούνται, σε περίπτωση εντοπισμού απαγορευμένων
εμπορευμάτων, να τα κατάσχουν, ιδίως καταστρέφοντάς τα, αχρηστεύοντάς
τα, τοποθετώντας τα σε αποθήκη ή μεταφέροντάς τα. σε κράτος που δεν
είναι το κράτος προέλευσης ή προορισμού, για σκοπούς διάθεσης. Ωστόσο, αντί να εφαρμόσουν αυτή τη θεμελιώδη διάταξη του ψηφίσματος 2216, οι Ηνωμένες Πολιτείες την παραβίασαν ολέθρια μεταφέροντας μια μεγάλη
παρτίδα πυρομαχικών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβεί άλλη μια παραβίαση των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την Υεμένη, εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να μεταφέρει στον ουκρανικό στρατιωτικό όπλα και πυρομαχικά που φέρεται να αναχαιτίστηκαν στο δρόμο τους προς την Υεμένη το 2021-2023. Αυτά περιελάμβαναν: 9.000 αυτόματα τουφέκια, 284 πολυβόλα, περίπου 194 εκτοξευτές χειροβομβίδων, περισσότερους από 70 κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους και περισσότερα από 700.000 φυσίγγια (βλ. φωτογραφία 2). Τον Ιούλιο του 2023, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε καταγγελία κατάσχεσης.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ,
στις 20 Δεκεμβρίου 2021, κατασχέθηκαν στο πλοίο Al-Ghaz περίπου 15.000
τυφέκια τύπου 56-1 (κινεζικά αντίγραφα του AKS-47) και 220.000 φυσίγγια
διαμετρήματος 7,62×54.
Φωτογραφία 2: Φορτίο που κατασχέθηκε από τις ναυτικές δυνάμεις της
CENTCOM στις 20 Δεκεμβρίου 2021.


Πηγή: Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Στις 6 Μαΐου 2021, 2.500 τυφέκια εφόδου τύπου 56-1, 35 τυφέκια εφόδου AKS-74U, 194 εκτοξευτές βλημάτων RPG-7 ιρανικής κατασκευής, 19 πολυβόλα τύπου 80 κινεζικής κατασκευής, 164 πολυβόλα RKM ιρανικής κατασκευής, 10 -κατασκευάστηκαν 85 τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, 52 αντιαρματικά τυφέκια AM-50 ιρανικής κατασκευής και 50 κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι (Φωτογραφία 3).

Φωτογραφία 3: Φορτίο που κατασχέθηκε από τις ναυτικές δυνάμεις της CENTCOM στις 6 Μαΐου 2021.

Πηγή: Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Στις 6 Ιανουαρίου 2023, κατασχέθηκαν περίπου 2.000 τυφέκια εφόδου τύπου 56-1 και 200 AKS-20U (βλ. Φωτογραφία 4).
Φωτογραφία 4: Φορτίο που κατασχέθηκε από τις ναυτικές δυνάμεις της CENTCOM στις 6 Ιανουαρίου 2023.


Πηγή: Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Στις 15 Ιανουαρίου 2023, οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ μαζί με τον γαλλικό στρατό αναχαίτισαν 3.000 τυφέκια τύπου 56-1, 1.100 AKS20Us, 101 πολυβόλα τύπου PKM, ως επί το πλείστον κατασκευασμένα στην Κίνα, 23 ιρανικής κατασκευής Dehlaviya ATGM0,62006 ca.
(Φωτογραφία 5).

Φωτογραφία 5: Φορτίο που κατασχέθηκε από τις ναυτικές δυνάμεις της CENTCOM στις 15 Ιανουαρίου 2023.

Πηγή: Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Είναι προφανές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι Ηνωμένες Πολιτείες θα
ασκήσουν πίεση στις αρμόδιες δομές του ΟΗΕ ώστε να ληφθεί υπόψη μόνο η αμερικανική ερμηνεία του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Υεμένης, η οποία αποκλείει κατηγορηματικά την ευθύνη της Ουάσιγκτον για την επιδεικτική παραμέληση εξαιρετικά σημαντικών διατάξεων. Σχετικά με την ανάγκη υποβολής αναφοράς στην Επιτροπή «κυρώσεων» του Συμβουλίου
Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα αναχαιτισμένα όπλα και πυρομαχικά και τη διάθεσή τους. Έτσι, η τελική έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής 2140 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παρακολούθηση της εφαρμογής του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Υεμένης επρόκειτο να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας το αργότερο στις 15 Οκτωβρίου 2023. Δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δεν υπέκυψε στις πιέσεις της Ουάσιγκτον και παρείχε μια δίκαιη αξιολόγηση των ενεργειών των ΗΠΑ.
Διαφορετικά, μπορεί να αναμένεται ότι λόγω της αμέλειας των ΗΠΑ του εμπάργκο όπλων, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά όπλων και
πυρομαχικών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και πιθανώς κατάληξη στη
Μέση Ανατολή, το καθεστώς κυρώσεων του ΣΑΗΕ της Υεμένης (το οποίο λήγει στις 15 Νοεμβρίου, 2023), καθώς και η εντολή της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων (λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2023) δεν θα παραταθεί.
Φέτος, οι Αμερικανοί και οι δορυφόροι τους έχουν ήδη δημιουργήσει ένα
προηγούμενο όταν, λόγω της έλλειψης προθυμίας τους για συμβιβασμούς
στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το καθεστώς κυρώσεων και η εντολή
της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων σχετικά με το Μάλι δεν παρατάθηκαν.

Erol User

SHARE