Διεθνή χαστούκια στον υπερφίαλο Ερντογκάν. Από την Ε.Ε. υπέρ «καλής γειτονίας» με την Ελλάδα.

Από τη Γερμανία σε διαρκή ένταση με την Άγκυρα. Και από τον Ντ. Τράμπ.

Με άδεια χέρια από τον Ντ. Τράμπ σε δύο επιδιώξεις του νεο – Σουλτάνου ( εξοπλισμός Κούρδων, μη έκδοση Γκιουλέν).Παρέμβαση Κομισιόν: Η Τουρκία να δεσμευτεί ότι θα αποφεύγει τις εντάσεις και δεν θα απειλεί μέλη της ΕΕ

Αυστηρή ανακοίνωση και αρκετά υπέρ της Ελλάδος, που αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τον ουρανό του Αιγαίου. Η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρεί σχεσεις καλής γειτονίας και θα αποφεύγει τις εντάσεις με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, ερωτηθείσα σχετικά με την έξαρση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, απάντησε, σύμφωνα με την ιστοσελιδα EurActiv, ως εξής:

«Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται να δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την Τουρκία να αποφεύγει τις εντάσεις και να απέχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που στρέφεται εναντίον ενός κράτους-μέλους ή που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Η ίδια αξιωματούχος τόνισε ότι θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Επιπλέον η ΕΕ τονίζει την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο», συμπλήρωσε.

«Κατά το περασμένο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της 28ης Απριλίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι υπενθύμισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σεβαστεί η Τουρκία ως υποψήφια χώρα», κατέληξε.

Ψυχρότητα, ολίγα χαμόγελα, και διαφωνίες ουσίας στη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν

Απλώς τυπικά καλά λόγια και συμβατικές φιλοφρονήσεις αντάλλαξαν μπροστά στις κάμερες ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, αποφεύγοντας να αναφερθούν στα δύσκολα που χωρίζουν Ουάσινγκτον και Άγκυρα. Άλλωστε είναι γνωστές οι διαφωνίες του σε δύο θέματα, που τραυματίζουν τον πολιτικό εγωισμό του νεο-Σουλτάνου( Γκιουλέν_) αλλά και τη γεωπολιτικλη αξία της Τουρκίας(Κούρδοι)

Ο Τραμπ εξήρε το ρόλο της Τουρκίας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς να αναφερθεί στις διώξεις που αντιμετωπίζουν χιλιάδες στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ακόμα τον ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη μάχη της Άγκυρας κατά των Κούρδων του ΡΚΚ.

Απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί στο θέμα των Κούρδων της Συρίας, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Άγκυρα.

«Είχαμε μια καλή σχέση και θα την κάνουμε ακόμα καλύτερη» διαβεβαίωσε ο Τραμπ.

Για ιστορική συνάντηση έκανε λόγο ο Ερντογάν, αποφεύγοντας πάντως και εκείνος να θίξει δημόσια δύο ζητήματα: το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία (η Τουρκία τους θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ), αλλά και τη (μη) έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο Ερντογάν είπε ότι «καμία τρομοκρατική οργάνωση που έχει βάψει με αίμα τα χέρια της δεν έχει θέση στην περιοχή», κάνοντας άμεση αναφορά στους Κούρδους της Συρίας.

Εξίσου άμεση ήταν η αναφορά του Ερντογάν και στην «τρομοκρατική οργάνωση» του Φετουλάχ Γκιουλέν και στο ρόλο του στην προσπάθεια ανατροπής του.

Βερολίνο αυστηρά προς Άγκυρα: Θα μεταφέρουμε αλλού τα στρατεύματά μας

Το Βερολίνο ενδέχεται να μεταφέρει τα στρατεύματά του σε κάποια άλλη χώρα εάν η Άγκυρα αρνηθεί να δώσει άδεια σε μέλη της επιτροπής αμυντικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της Γερμανίας, να επισκεφθούν τα στελέχη των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων που υπηρετούν στην αποστολή του NATO στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, διεμήνυσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, η Μέρκελ επέμεινε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας οι γερμανοί βουλευτές να μπορούν να επισκεφθούν τους περίπου 270 γερμανούς στρατιωτικούς στο Ιντσιρλίκ, που συμμετέχουν στην αποστολή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου η οποία στοχοθετεί την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Θα συνεχίσουμε να μιλάμε με την Τουρκία, αλλά παράλληλα θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους για να εκπληρώσουμε την εντολή μας», σημείωσε η Μέρκελ. «Αυτό σημαίνει να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις πέραν του Ιντσιρλίκ, και μια από τις εναλλακτικές μεταξύ άλλων είναι η Ιορδανία».

Η Μέρκελ χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση της Άγκυρας.

Η καγκελάριος υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες στην οργάνωση επισκέψεων των μελών της Μπούντεσταγκ στο Ιντσιρλίκ.

«Δεν μπορώ παρά να επαναλάβω ότι αυτές δεν είναι οι πρώτες δυσκολίες: η Μπούντεσβερ (σ.σ. ο γερμανικός στρατός) είναι ένας στρατός που ελέγχεται από το κοινοβούλιο και άρα είναι απολύτως απαραίτητο οι βουλευτές μας να μπορούν να επισκέπτονται τις στρατιωτίνες μας και τους στρατιώτες μας στις εγκαταστάσεις τους», επέμεινε η Μέρκελ, αναφερόμενη στο ιδιαίτερο καθεστώς των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, οι οποίες δεν μπορούν να επεμβαίνουν σε θέατρα μαχών παρά μόνο αφού το εγκρίνουν με ψηφοφορία οι κοινοβουλευτικοί.

Οι αντιλογίες και οι διπλωματικές κρίσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο μεταξύ του Βερολίνου και της Άγκυρας και η Τουρκία καταγγέλλει συχνά τις επεμβάσεις της Γερμανίας στα εσωτερικά της ή την υποστήριξη που προσφέρει κατά την άποψή της σε οργανώσεις που εναντιώνονται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η νέα διένεξη σημειώνεται μετά τη βαθιά κρίση της άνοιξης, όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για «ναζιστικές» πρακτικές, μετά την απαγόρευση πολλών συγκεντρώσεων υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Η Τουρκία είχε ήδη αναβάλει πέρσι για πολλούς μήνες μια προηγούμενη επίσκεψη γερμανών κοινοβουλευτικών στο Ιντσιρλίκ, αφού η Μπούντεσταγκ αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το Βερολίνο υποψιάζεται πως η Άγκυρα επιδιώκει να την τιμωρήσει αυτή τη φορά για το ότι χορήγησε άσυλο σε τούρκους στρατιωτικούς που το ζήτησαν εξαιτίας των διωγμών που εξαπολύθηκαν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

«Ίσως (η απαγόρευση να αποφασίστηκε) λόγω των αποφάσεων ανεξάρτητων γερμανικών αρχών που αφορούν μέλη του (τουρκικού) στρατού», εκτίμησε από την πλευρά του ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.

Πολλές εκατοντάδες διπλωμάτες, στρατιωτικοί και μέλη των οικογενειών τους έχουν υποβάλει αιτήματα να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία.

Από τον Ιανουάριο, η Άγκυρα πιέζει το Βερολίνο να απορρίψει τις αιτήσεις αυτές και αξιώνει παράλληλα την απέλαση φερόμενων ως πραξικοπηματιών οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στη γερμανική επικράτεια.

Σύμφωνα με τον Σέφερ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα θίξει το ζήτημα της βάσης του Ιντσιρλίκ στους τούρκους αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, όπου θα γίνει μια σύνοδος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Εάν το Βερολίνο πράγματι μετακινήσει τα στρατεύματα και τα αεροσκάφη Tornado που εκτελούν αποστολές αναγνώρισης και ανεφοδιασμού πάνω από εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στη Συρία, η Ιορδανία προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές γι’ αυτό.

«Η Ιορδανία διαθέτει τις καλύτερες συνθήκες, παρότι δεν είναι συγκρίσιμη με το Ιντσιρλίκ σε ότι αφορά τις προδιαγραφές ασφαλείας και τον συντονισμό με τους συμμάχους μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Γενς Φλόσντορφ.