Διεγείρονται οι άνθρωποι όταν αγγίζουν ρομπότ;

Μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ έδειξε πως όταν οι άνθρωποι αγγίζουν ρομπότ στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή των οπισθίων, ερεθίζονται σαν να άγγιξαν βιολογικό σώμα.

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν με το ανθρωπόμορφο ρομπότ ΝΑΟ της εταιρείας Aldebaran Robotics. Εθελοντές κλήθηκαν να αγγίξουν το ρομπότ σε διάφορα σημεία, από τα συνήθη (χέρια, ώμους κ.α.) έως τα πιο «ευαίσθητα και προσωπικά». Οι αντιδράσεις των ανθρώπων καταγράφονταν από ειδικό αισθητήρα (Affectiva Q-Sensor), που βρισκόταν προσαρτημένος στα δάχτυλά τους και μετρούσε την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος, μια κλασική ένδειξη για τον βαθμό ερεθισμού.

Όταν οι εθελοντές καλούνταν να αγγίξουν το ρομπότ σε περιοχές του σώματος που οι άνθρωποι δεν αγγίζουν (είτε επρόκειτο για τα οπίσθια, είτε για τα μάτια), ένιωθαν μεγαλύτερη βιολογική και συναισθηματική διέγερση. Επιπλέον, όσο πιο «ευαίσθητη» ήταν η περιοχή, τόσο οι άνθρωποι δίσταζαν να την αγγίξουν και εμφάνιζαν μεγαλύτερο χρόνο αντίδρασης στην εντολή που τους δινόταν.

Οι έως τώρα έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι το άγγιγμα παίζει σημαντικό ρόλο στις ανθρώπινες σχέσεις και στο «χτίσιμο» εμπιστοσύνης, λειτουργώντας ως κοινωνική «κόλλα». Η νέα μελέτη δείχνει ότι το άγγιγμα ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και σε ένα ρομπότ είναι ένα πεδίο που χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και το οποίο έχει έως τώρα υποτιμηθεί σε σχέση με άλλα θέματα, όπως η εμφάνιση και το σχήμα ενός ρομπότ.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι άνθρωποι αντιδρούν στα ρομπότ με έναν πρωτόγονο κοινωνικό τρόπο. Οι κοινωνικές συμβάσεις σχετικά με το άγγιγμα των πιο προσωπικών περιοχών ενός ανθρώπου, ισχύουν και στην περίπτωση του σώματος των ρομπότ. Η διαπίστωση αυτή δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις τόσο στον σχεδιασμό των ρομπότ, όσο και στη θεωρία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Τζέιμι Λι που ηγείται της έρευνας.

Η επιστημονική έρευνα, μας έδειξε ότι στον μελλοντικό κόσμο όπου τα ρομπότ θα ζουν γύρω μας, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να νιώθουν πειρασμούς.