Δελφοί: Τόπος για σύντομες αποδράσεις για όλα τα γούστα (Εικόνες)

Δελφοί. Τόπος μυστηριακός. Τόπος γεμάτος ιστορία…

Εκεί που οι θεοί συνομιλούσαν με τους ανθρώπους, μέσω της Πυθίας, η φύση σε συναρπάζει, σε μαγεύει.

Στους Δελφούς νιώθεις ότι βρίσκεσαι κάπου μεταξύ ουρανού και γης. Έτοιμος να βουτήξεις με τη σκέψη σου στην ιστορία ή να πετάξεις σαν τους αετούς που βλέπεις πάνω στις βουνοκορφές για να θαυμάσεις το μοναδικό τοπίο που σε καθηλώνει.

Αναπνέεις και τα πνευμόνια σου γεμίζουν ιστορία. Τα μάτια σου γεμίζουν μαγεία. Και νιώθεις δέος όταν συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι εκεί που ο αρχαίος κόσμος θεωρούσε ότι ήταν ο ομφαλός της γης.

Ακόμα όμως και αν τα ενδιαφέροντα του ταξιδιώτη δεν είναι μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι η περιοχή προσφέρεται για διήμερη απόδραση από το άγχος της πρωτεύουσας, από την οποία απέχει δύο ώρες, καθώς βρίσκει κανείς πολλά ενδιαφέροντα τόσο στους Δελφούς όσο και σε διπλανούς προορισμούς όπως η Ιτέα, το Γαλαξίδι, η Άμφισσα η Αράχοβα. Όλοι τους προορισμοί οι οποίοι συνδυάζουν την ξεκούραση με την απόλαυση…

delfoi

Σημείο εκκίνησης οι Δελφοί.

Οι Δελφοί είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος έλαβε το όνομα αυτό γιατί σύμφωνα με την μυθολογία ο Θεός Απόλλωνας μεταμορφώθηκε σε Δελφίνι και καθοδήγησε τους ναυτικούς να χτίσουν εκεί το ιερό του.

Λόγω της ιστορικότητάς τους οι Δελφοί είναι αυτόνομος Δήμος. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους υπάρχουν τουρίστες και γίνονται πολλά επιστημονικά συνέδρια.

Με μια μικρή βόλτα στο χωριό ο επισκέπτης θαυμάζει την πανοραμική θέα και μπορεί να περπατήσει κατά μήκος του κεντρικού δρόμου που είναι γεμάτος από τουριστικά μαγαζάκια, εστιατόρια και καφέ.

Ο χώρος βρίσκεται σε αμφιθεατρική θέση και περιβάλλεται από ψηλούς κάθετους βράχους τις Φαιδριάδες Πέτρες.

Η έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών άρχισε γύρω στο 1860 από Γερμανούς. Το 1891 οι Γάλλοι ξεκίνησαν τη λεγόμενη «Μεγάλη Ανασκαφή».

Το μουσείο των Δελφών είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδας του οποίου οι πλούσιες συλλογές του περιλαμβάνουν γλυπτά, αγάλματα, αναθήματα των πιστών στο ναό.

Από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία που συνεχίζουν να στέκουν μετά από 2.500 χρόνια είναι ο Ναός του Απόλλωνα – το Μαντείο του από όπου η Πυθία έλεγε τα «μελλούμενα» , ο Θησαυρός (=θησαυροφυλάκιο) των Αθηναίων, η Κασταλία Πηγή, το Αρχαίο θέατρο, το Αρχαίο Στάδιο και η Θόλος της Αθηνάς Προναίας. Όλα αυτά που βλέπει κανείς γύρω του δεν δυσκολεύεται να καταλάβει την επιλογή των αρχαίων να προσδιορίσουν το Ιερό των Δελφών ως τον «ομφαλό της γης»…

delfoi-amfitheatro

Η περιοχή όμως έχει να επιδείξει πολλά ενδιαφέροντα.

Ιτέα:
Χτισμένη στο βάθος του Κρισσαίου κόλπου αποτελεί το επίνειο των Δελφών και της Άμφισσας.

Γαλαξίδι:

Το γραφικό Γαλαξίδι ήταν ναυτική πολιτεία και παλιό εμπορικό λιμάνι. Απέχει 29 χλμ νότια από την Άμφισσα.. Στον μαγευτικό μικρό κόλπο του Γαλαξιδίου, υπάρχουν πολλά ταβερνάκια.

Άμφισσα:

Η Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας με 12.000 κατοίκους. Χαρακτηριστικό της είναι το κάστρο που δεσπόζει ψηλά στο λόφο από την εποχή των Πελασγών-το λεγόμενο Κάστρο των Σαλώνων. Κατά την ελληνική επανάσταση ήταν το πρώτο κάστρο που περιήλθε στα ελληνικά χέρια!

Αράχοβα:

Στο δρόμο της επιστροφής, προς Αθήνα βρίσκουμε την Αράχοβα ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη. Μόλις στα 8χλμ μόλις από τους Δελφούς- και δίπλα στα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού, Κελλάρια και Φτερόλακα , η Αράχοβα αποτελεί τον πρώτο σε προτίμηση χειμερινό προορισμό των εκδρομέων.

delfoi2

 

Ο επισκέπτης ακόμα κι αν δεν έχει εξερευνητικές ανησυχίες, μπορεί να μείνει στους Δελφούς. Η μαγεία τους άλλωστε σε συναρπάζει και είναι δύσκολο να ξεφύγεις. Πόσο μάλλον όταν ό,τι θες το έχεις στα πόδια σου. Ψησταριές, μεζεδοπωλεία, καφέ και μπαρ, και κάθε τι που χρειάζεται για να σου εξασφαλίσει μια υπέροχη διαμονή, γεμάτη Ελλάδα, φύση, ιστορία αλλά και… μυστήριο!!!

Πήγαμε στους Δελφούς και νιώσαμε σαν στο «Πατρικό μας». Ο «Βάκχος» φρόντισε για τα εδέσματα. Το «Μελοπωλείο» με βότανα και καφέ μας… στύλωσε, για να συνεχίσουμε την πανδεσία της γεύσης στο «agora». Βρήκαμε τους «amigos» μας για καφέ και ποτό και μετά ως γνήσιοι Έλληνες νιώσαμε σαν τον «Γαργαντούα».

Το ερώτημα στα χείλη της όλης της παρέας ήταν ένα: Πότε θα ξαναπάμε;

Στα στέκια που πήγαμε ζητήσαμε από τους καταστηματάρχες να μας πουν δύο λόγια ο καθένας για την επιχείρησή τους και για την περιοχή.

 

Το πατρικό μας

to patriko mas«Το πατρικό μας» είναι μια νέα επιχείρηση. Ξεκινήσαμε στις 10 Ιουνίου του 2006 και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα.

Το μυστικό μας είναι η συνέπεια στην ποιότητα και ο σταθερός χαρακτήρας της επιχείρησης απέναντι στον πελάτη.

Στόχος μας είναι η συνεχής επαγγελματική καταξίωση

Η περιοχή μας δίνει πολλές δυνατότητες για πολλές μορφές τουρισμού:

  • Για ιστορικό τουρισμό λόγω του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του Μουσείου.
  • Για συνεδριακό τουρισμό. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται επιστημονικά συνέδρια πολλά εκ των οποίων είναι διεθνούς επιπέδου.
  • Για φυσιολατρικό τουρισμό. Υπάρχει το αρχαίο μονοπάτι, καθώς και άλλα μονοπάτια που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έλθει σε επαφή με τη μοναδικότητα του δελφικού τοπίου.

patriko1

Πλεονέκτημα είναι ότι πολύ κοντά βρίσκεται το χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.

Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η θάλασσα όπου προσφέρεται για θαλάσσια σπορ.

Επίσης στο Δήμο Δελφών υπάρχουν αρκετά μουσεία ( λαογραφικό Μουσείο Χρισσού, Μουσείο Δελφικών Εορτών Εύας και Άγγελου Σικελιανού, Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου).

Τέλος λίγα χιλιόμετρα από τους Δελφούς βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία με το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο. (Θύμιος Κώνστας)

patriko2

 

Ο Βάκχος

vakxos1

Η ταβέρνα «Βάκχος» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που βασίστηκε στο μεράκι της οικογένειας Θεοδωράκη και την αγάπη τους για τη παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα, τα αρώματα και τις αναμνήσεις του σπιτικού φαγητού.

Από το 1998 η μαγειρική μας εστιάζεται στα μαγειρευτά αλλά και στα ψητά, στηρίζοντας τους τοπικούς παραγωγούς, σχεδόν όλες οι πρώτες ύλες, προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού, γαλακτοκομικά, κρέατα, λαχανικά ακόμα και θαλασσινά από το τόπο μας.

vakxos2
Χορτοφάγοι, κρεατοφάγοι και άτομα με ειδικές δίαιτες (όπως γλουτένη) μας έχουν τιμήσει με σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σελίδες προτάσεων εστίασης, επίσης ιδιαίτερη τιμή για μας είναι και η συνεχής παρουσία μας σε έγκριτους τουριστικούς οδηγούς όπως Lonely Planet, Guide Routard, Rick Steves, National Geographic κ.α.

Η ενασχόληση μας με την εστίαση βασίζεται στην αγάπη μας για το καλό φαγητό, το φαγητό είναι αναμνήσεις, στη κουζίνα του σπιτιού μας τα πιο απλά υλικά είχαν τις πιο υπέροχες μυρωδιές. Το κορυφαίο χαρακτηριστικό της κουζίνας μας είναι τα εδώδιμα εποχικά που μαζεύουμε μόνοι ευλαβικά όλο το χρόνο για τη μαγειρική μας.

vakxos3

Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε το πλούτο της περιοχής του Παρνασσού σε εδώδιμα και σε ξεχωριστά προϊόντα. Τη Ρουμελιώτικη κουζίνα αλλά και τα ιδιαίτερα καλούδια του τόπου μας. Το αποτύπωμα του φυσικού πλούτου των Δελφών όπως το βιώνουμε καθημερινά.

vakxos4

Οι Δελφοί είναι ένα από τα πιο σημαντικά και ευρέως γνωστά μέρη της Ελλάδας. Ο φυσικός πλούτος της περιοχής μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός σε όλους. Natura και Unesco έχουν θέσει υπό την προστασία τους το τόπο των Δελφών. Η φυσική ομορφιά του τόπου σε συνδυασμό με ιστορικές όμορες πόλης όπως ο παραδοσιακός οικισμός του Χρισσού, η παραθεριστική και πάντα γοητευτική Ιτέα, το μαγευτικό Γαλαξίδι, η αρχοντική Άμφισσα, η Αράχωβα και ο πλούτος των ιδιαίτερων ανθρώπων της που την έκαναν ένα κορυφαίο προορισμό. Τόσα άλλα μέρη της ευρύτερης περιοχής των Δελφών που σαν κέντρο, όπως πάντα, έχει να παρουσιάσει μια μοναδική ποικιλία πολιτιστικής, ευρύτερα τουριστικής θεματολογίας και μιας μοναδικής εναλλαγής βουνού θάλασσας που θα σας μαγέψει. (Θοδωρής Θεοδωράκης)

 

Μελοπωλείο

melopoleioΤο Μελοπωλείο λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2000 ως καφέ με μπουφέ γλυκών και σνακς. Ειδικεύεται στον καφέ σερβίροντας ποικιλίες από όλο τον κόσμο.

Επίσης στηρίζει τη τοπική και ελληνική οικονομία σερβίροντας προϊόντα αποκλείστηκα από Έλληνες μικροπαραγωγούς.

Στο χώρο του πραγματοποιούνται κατά καιρούς σεμινάρια και συζητήσεις για τα βότανα της περιοχής των Δελφών.

melopolio2

melopolio3

Στόχος να δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος κατάλογος αποκλείστηκα με όλα τα βότανα της περιοχής στο οποίο ο καταναλωτής θα γνωρίζει τις ιδιότητες τους, το σημείο περισυλλογής τους άλλα και την ιστορία τους. (Λεωνίδας Σακελαρίου).

 

Agora

Η επιχείρηση μας με την ονομασία ‘Agora’ Cafe Bar Restaurant άνοιξε τον Ιουνιο του 2002 με σκοπό να δημιουργήσει κάτι νέο στην περιοχή των Δελφών. Το μαγαζί μετράει αισίως 14 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στον κεντρικό δρόμο των Δελφών.

Κάποια από τα στοιχεία που το έκαναν να ξεχωρίσει είναι ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το μαγαζί, η ποιοτική και γευστική κουζίνα του, η μεγάλη ποικιλία ποτών-κρασιών-κοκτέιλ και το μεγάλο μπαλκόνι το οποίο σε αποζημιώνει με την υπεροχή θέα του. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της μέχρι τώρα πορείας του είναι το ζεστό και φιλικό περιβάλλον που δημιουργείτε από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό του μαγαζιού.

Η μουσική του κινείται σε απαλούς κι ευχάριστους ρυθμούς με στοιχεία chill out,house, jazz και rock ξένης μουσικής με κάποιες πινελιές έντεχνων Ελληνικών κομματιών. Ο χώρος του μαγαζιού ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με γνώμονα πάντα την περιοχή των Δελφών, χωρίς όμως να αλλοιωθούν τα ιδιαίτερα στοιχεία του.

Το βασικότερο σχέδιο για το μέλλον είναι το μαγαζί να διατηρήσει αναλλοίωτο το χαρακτήρα του και τα επόμενα χρόνια με κύριο σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών του.

Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της περιοχής είναι πρώτα απ όλα το όνομα Δελφοί το οποίο από μόνο του έχει μια ιστορική και πολιτιστική βαρύτητα εδώ και αρκετούς αιώνες.

agora3

Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Δελφών αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο παγκοσμίως. Την περίοδο του καλοκαιριού λαμβάνουν χώρα διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Το κυριότερο από αυτά είναι και οι Δελφικές Εορτές, που είχαν ξεκινήσει από τον Άγγελο & Εύα Σικελιανό, που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες και δίνουν μια άλλη αίγλη από το παρελθόν.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των Δελφών είναι η τοποθεσία του. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από βουνό και από θάλασσα και προσφέρει επιλογές για καλοκαιρινά και χειμερινά σπορ.

agora4

Στους Δελφούς επίσης υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδο τένις, μπάσκετ και βόλεϊ.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν διάφορα μονοπάτια για εξερεύνηση με το πιο γνωστό το διεθνές μονοπάτι Ε4 το οποίο μπορεί να σε φτάσει από τους Δελφούς είτε στον Κωρύκειον Άντρο στον Παρνασσό είτε μέχρι την Κίρρα-Ιτέα που είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο μέρος. (Κώστας Μαμαρέλης)

 

AMIGOS CAFÉ

amigos-delfi

Η επιχείρηση AMIGOS CAFÉ άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της στην περιοχή των Δελφών το 2013 συνεταιρικά.

Το επόμενο έτος προχώρησα ατομικά την συνέχιση της επιχείρησης την οποία διατηρώ μέχρι και σήμερα.

amigos3Βαδίζοντας αργά αλλά σταθερά με κύριο μέλημα την σωστή και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πελατών αλλά και τις λογικές για την εποχή τιμές προχώρησα σε ανακαίνιση του διακόσμου και γενικότερα του χώρου καθώς επίσης και στην στελέχωση της επιχείρησης προκειμένου να γίνει πιο οργανωμένη και λειτουργική.

Ως ιδιοκτήτης του amigos cafe δεν θα σταματήσω να αναζητώ την όποια βελτίωση προκειμένου να μένουν ικανοποιημένοι όλοι οι πελάτες και προσδοκώντας καθημερινά την αύξηση της ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών, το AMIGOS CAFE να γίνει και να παραμείνει ως στέκι για τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και επιλογή όλων των επισκεπτών για στιγμές μοναδικής διασκέδασης.

Η περιοχή των Δελφών, με επίκεντρο το “ONOMA” της, αποτελεί πρόκληση για ανάπτυξη πολιτιστικών εκδηλώσεων, κόμβος ποιοτικών χαρακτηριστικών, με υψηλά κριτήρια αξιολόγησης ως τουριστικός προορισμός.

amigos

Με υψηλό ποσοστό εκδηλώσεων, από τα πανάρχαια χρόνια, αλλά και στη συνέχεια η “δελφική ιδέα” (Άγγελος Σικελιανός, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών – Διοργανώσεις Συνεδρίων), αποτελούν υψηλά πλεονεκτήματα, για το μέλλον αναφορικά με την κοινωνικο – πολιτιστική εξέλιξη του τόπου μας.

Απαιτείται συμμετοχικότητα, επικοινωνία και συνέπεια σε όλους τους τομείς σχετικά με τους οδούς ανάπτυξης και βελτίωσης. (Τριαντάφυλλος Αποστόλου)

 

Γαργαντούας

gargaduas3

Η οικογενειακή επιχείρηση «ΓΑΡΓΑΝΤΟΥΑΣ» ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια στην περιοχή των Δελφών, έχοντας μέχρι και σήμερα διαγράψει μια πολύ καλή και αξιοσημείωτη πορεία.

Το όνομά του το δανειστήκαμε από την γαλατική διάλεκτο και σημαίνει Ο ΚΑΛΟΦΑΓΑΣ κάτι το οποίο το απολαμβάνουν όλοι οι πελάτες μας, δίνοντας έμφαση και ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων μας.

gargaduas1

Όντας το μοναδικό κουτούκι των Δελφών προσφέρουμε καθημερινά σπιτικό φαγητό, με την γλυκύτατη κυρία Παναγιώτα να ηγείται της όλης προσπάθειας.

Το μαγαζί το έχουν επισκεφτεί πάρα πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάματος και της μουσικής, από τον Ζιλ Ντασέν και την Μελίνα Μερκούρη μέχρι τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Κώστα Βουτσά.

gargaduas2

Θέλοντας να παραμείνουμε πόλος έλξης για τους επισκέπτες και πάντα διατηρώντας το ύφος του κουτουκιού, έχουμε αποφασίσει να συνοδεύουμε με μουσική τα υπέροχα εδέσματα που προσφέρουμε.

Βάσει της ιδιαίτερης τοποθεσίας που βρίσκονται οι Δελφοί, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μιας μοναδικής ομορφιάς τοπίο, εκπάγλου ομορφιάς, είτε αναζητώντας τα ορεινά μονοπάτια προς τον Παρνασσό είτε αφήνοντας το βλέμμα να πλανάται στην ονειρεμένη ανατολή του κόλπου της Ιτέας. (Στέφανος Πετρόπουλος)

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Δελφών

Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος είναι ο κ. Λεωνίδας Σακελαρίου. Μιλώντας μαζί του για τους Δελφούς διακρίνεις την αγάπη για τον τόπο του αλλά και την επιθυμία της προσφοράς.

«Τα τελευταία δυο χρόνια οι Δελφοί παρουσιάζουν αύξηση στο ρυθμό τουριστικού ρεύματος τόσο σε εγχώριο τουρισμό όσο και σε προερχόμενο από όλο τον κόσμο.

Delphi-Greece

 

Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση αλλά και την αστάθεια σε όλο τον κόσμο υπάρχουν έντονη προβληματισμοί για το πως θα διατηρήσουμε το προϊόν μας σε υψηλά επίπεδα αλλά και πως θα διατηρήσουμε σε καλό επίπεδο τις κρατήσεις.

Οι Δελφοί είναι ένας παγκόσμιος προορισμός. Γίνεται πολύ σημαντική δουλειά με στόχο να γίνει προορισμός για πολυήμερες διακοπές.

Οι Δελφοί βρίσκονται στο κέντρο της Ελλάδας και μπορεί ο τουρίστας με έδρα τους Δελφούς να επισκεφθεί αρκετές πόλεις και αξιοθέατα της χώρας μας. Συνδυάζουμε μοναδικά βουνό και θάλασσα, πεζοπορία σε αρχαία μονοπάτια.

monopati

 

Η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και ειδικά τους Δελφούς που τους έχει ξεχάσει εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να επενδύσει σε μέρη που ενισχύουν την εθνική οικονομία και διαφημίζουν τη χώρα, όπως οι Δελφοί, με στοχευμένη διαφήμιση αλλά και με έργα που θα ανεβάζουν τη ποιότητα του προϊόντος, τα οποία θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις, όπως δημιουργία νέων θέσεων πάρκινγκ, πεζόδρομους, οικιστικές παρεμβάσεις».

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Μίχαλου