Δέκα χρόνια από το βέτο της Ελλάδας στα Σκόπια για το ΝΑΤΟ

Ήταν 2 Απρίλη του 2008 όταν η Ελλάδα ασκούσε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά την Εαρινή Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν είχαν συμφωνήσει επίσης στην ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είχε εκφράσει από καιρό την πρόθεσή της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Εκκρεμούσε όμως το πρόβλημα της ονομασίας της που προέβαλε η ελληνική πλευρά και το οποίο δεν είχε λυθεί παρά τις διαπραγματεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει πριν από τη σύνοδο κορυφής την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ, λόγω του ονόματος.

Bέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Στις 2 Απρίλη του 2008 λοιπόν η Ελλάδα αποφάσιζε να ασκήσει βέτο στο ενδεχόμενο πρόσκλησης της πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας της συνόδου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. Υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν στην κυβέρνηση Καραμανλή του 2008 ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε τους ομολόγους της για τις ελληνικές θέσεις ενώ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπήρχε υπαναχώρηση από τη θέση “μη λύση ισούται με μη πρόσκληση”.

“Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να συναινέσει για πρόσκληση των Σκοπίων από το ΝΑΤΟ πριν τη λύση της ονομασίας” έλεγε η κ. Μπακογιάννη κατά την Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.

Η τότε υπουργός Εξωτερικών έλεγε: “δυστυχώς η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αφενός με αδιαλλαξία, αφετέρου με ενέργειες εθνικιστικής και αλυτρωτικής λογικής άρρηκτα συνυφασμένης με το ζήτημα της ονομασίας” δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να πει το “ναι” στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ”.