Δεδομένο θεωρεί ο Π. Καμμένος ότι κάποιες χώρες θα κλείσουν τα σύνορα

«Θεωρώ δεδομένο ότι έχουν ήδη πάρει απόφαση κάποιες χώρες της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα, είναι ξεκάθαρο», παραδέχτηκε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο STAR, τόνισε πως «εάν δεν παίρναμε το μέτρο που πήραμε με το ΝΑΤΟ, θα κινδυνεύαμε να έχουμε μια τεράστια ροή από τη μεριά της Τουρκίας και να μένανε για κάποιο πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εδώ».

Σύμφωνα με τον υπουργό, πλέον το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει ότι δεν θα επιτρέπουν οι τουρκικές δυνάμεις στους διακινητές να φθάνουν μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα και κατήγγειλε ότι η τουρκική ακτοφυλακή βοηθούσε μέχρι τώρα τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων, ότι τα τουρκικά πλοία θα δρουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ότι με ευθύνη του ΝΑΤΟ θα επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι βγαίνουν από τα παράλια και δεν είναι πρόσφυγες.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Τουρκία θέλει την παρουσία του ΝΑΤΟ γιατί υπάρχουν 22 ρωσικά πλοία στο Αιγαίο.

Σχετικά με τον Γερμανό διοικητή που είναι επικεφαλής της επιχείρησης, διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ δρα υπό τη διοίκηση όλων των μελών και υπάρχει μόνιμος Έλληνας αξιωματικός ο οποίος μπορεί να θέσει βέτο σε οποιοδήποτε μέρος της επιχείρησης.

Παράλληλα, είπε πως «η νατοϊκή δύναμη δεν μπορεί να έχει ναύαρχο ούτε Τούρκο ούτε Έλληνα» και σημείωσε ότι «δεχόμαστε να εναλλάσσονται τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στη διοίκηση πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας για αυτονόητους λόγους» σημείωσε.

«Να κάνουμε σαφές ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα γίνονται ανατολικά των ελληνικών νησιών μέχρι την Μικρά Ασία», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Σχετικά με την κατασκευή των hotspot διαβεβαίωσε ότι θα είναι όλα έτοιμα, ενώ αποκάλυψε ότι εξετάζεται, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, «πλωτό σποτ»: «Έαν βρω λύση για πλωτό hotspot θα το κάνω».