CNN: Τα μηνύματα του Κασόγκι που τον οδήγησαν στο τραγικό τέλος

Μία σειρά από γραπτά μηνύματα του Τζαμάλ Κασόγκι, σε πολύ πιο σκληρή γλώσσα από εκείνη που χρησιμοποιούσε στη στήλη του στην «Washington Post», και κυρίως ένα σχέδιο οργάνωσης ενός κινήματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενάντια στον απολυταρχισμό του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φέρνει στο φως το CNN.

«Όσο περισσότερα θύματα τρώει τόσα περισσότερα επιθυμεί», «Δεν θα μου κάνει εντύπωση εάν η καταδυνάστευση ασκηθεί πλέον ακόμη και σε αυτούς που τον στηρίζουν», έγραφε, μεταξύ άλλων, ο Κασόγκι τον Μάιο, μετά τη σύλληψη Σαουδαράβων ακτιβιστών.

Το χειρότερο όλων ωστόσο, σύμφωνα με το CNN, είναι ότι η επικοινωνία του αυτή με τον επίσης αντιφρονούντα Ομάρ Αμντουλαζίζ, ο οποίος διαμένει στο Μόντρεαλ, έπεσε πιθανότατα στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σχέδιο δολοφονίας του.

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου εντός του προξενείου της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει για να διευθετήσει γραφειοκρατικές λεπτομέρειες πριν από τον επικείμενο γάμο του με την Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του.

Για τη δολοφονία του Κασόγκι, όπως αρχικά αποκάλυψαν οι τουρκικές αρχές και στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχτεί το Ριάντ, ταξίδεψε 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα από τη Σαουδική Αραβία, το οποίο φέρεται να τεμάχισε τη σορό του. Δύο μήνες μετά, διεθνείς αμφιβολίες περιβάλλουν τον Σαουδάραβα πρίγκιπα σχετικά με το αν ήταν αυτός που έδωσε την εντολή της άγριας δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με το CNN, ο Κασόγκι διαφωνούσε κάθετα με την ντε φάκτο βασιλεία του πρίγκιπα, τον οποίο θεωρούσε ξεκάθαρα «τέρας». Από τα μηνύματα μάλιστα τα οποία αντάλλαζε με τον Αμντουλαζίζ προκύπτει ότι σκόπευε να επενδύσει με δικά του χρήματα πάνω σε ένα σχέδιο οργάνωσης «ηλεκτρονικού στρατού» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να οργανωθεί ένα κίνημα νέων ανθρώπων απέναντι στο βασίλειο. Το κίνημα επρόκειτο να ονομαστεί «κυβερνομέλισσες», ένα όνομα το οποίο είχε προέλθει από μία προηγούμενη προσπάθεια να καταγραφεί η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία.

Τον Αύγουστο ωστόσο, ο Αμντουλαζίζ έγραφε στον Κασόγκι ότι είχε βάσιμες υποψίες πως το βασίλειο γνώριζε για το σχέδιό τους.

«Λυπάμαι πολύ, αλλά η παρακολούθηση του τηλεφώνου μου έπαιξε τεράστιο ρόλο σε αυτό που συνέβη στον Τζαμάλ. Με πνίγουν οι ενοχές», δήλωσε ο Αμντουλαζίζ στο CNN.

Οι δικηγόροι του Αμντουλαζίζ έχουν ήδη καταθέσει αγωγή εναντίον της ισραηλινής εταιρείας NSO, την οποία κατηγορούν ότι πούλησε το λογισμικό της σε καθεστώς το οποίο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τη νομική οδό εναντίον της ίδιας εταιρείας σκέφτεται να ακολουθήσει και η Διεθνής Αμνηστία, ανακοίνωσε η ίδια την περασμένη εβδομάδα.