Βερολίνο: Άλλο προσφυγικό κι άλλο αξιολόγηση- Στο κενό η προσπάθεια Τσίπρα για σύνδεση των δύο θεμάτων

«Φρένο» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την αξιολόγηση με το προσφυγικό, έβαλε η Γερμανία, παρά την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ. Λιού προς τον κ. Σόιμπλε, την περασμένη Παρασκευή.

Η γερμανική κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ έστειλε μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η προσφυγική κρίση είναι ξεχωριστό θέμα από το Μνημόνιο και την ελάφρυνση του χρέους. Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που προβλέπει το πρόγραμμα στήριξης θα πρέπει να επιτευχθούν, αν και παραδέχτηκε ότι δεν θα είναι εύκολο.

Συμπλήρωσε ότι η κ. Μέρκελ βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και πως το Βερολίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Αθήνα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Οι δηλώσεις του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου ουσιαστικά αποκρυσταλλώνουν τη θέση της Γερμανίας ότι η υποστήριξη που θα λάβει η χώρα μας λόγω του βάρους που επωμίζεται στην προσφυγική κρίση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αιτία για απόκλιση από τους μνημονιακούς στόχους, κάτι που αρχικώς είχε διαφανεί ότι είναι ενδεχόμενο να συμβεί.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι είναι λάθος να εμπλέκει η κυβέρνηση την αξιολόγηση με το προσφυγικό.