BBC: Τα πέντε σημεία – κλειδιά που βρίσκονται στο επίκεντρο των ελληνικών εκλογών

Τα πέντε σημεία – κλειδιά τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της ψήφου των Ελλήνων για την ανάδειξη νέας Βουλής και κυβέρνησης, την Κυριακή, σταχυολογεί το βρετανικό δίκτυο BBC.

Όπως σημειώνει, πρόκειται για τις έκτες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, που οδήγησε ειδικά στη χώρα μας σε μια σειρά προγραμμάτων διάσωσης, τις οποίες, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, η συντηρητική παράταξη αναμένεται να κερδίσει με μεγάλη διαφορά.

1) Λιτότητα και ματαιωμένες υποσχέσεις

Οι Έλληνες υποστήριξαν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015, στη βάση της υπόσχεσής του να τερματίσει τη λιτότητα. Ωστόσο, εκείνος τελικώς κατέληξε να εφαρμόζει τα σκληρότατα μέτρα νέου προγράμματος διάσωσης υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, μετά από μια χαοτική χρονιά (σ.σ. 2015), μετά από το κλείσιμο των τραπεζών και απανωτές προσφυγές στην κάλπη.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα εξήλθε των προγραμμάτων διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 και πέρασε σε μια έστω και μικρή ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν έκανε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθόλου πιο δημοφιλή.

2) Οι Έλληνες στρέφονται στους Συντηρητικούς

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε στην εξουσία επάνω σε μια ισχυρά “αντισυστημική” πλατφόρμα, ωστόσο απογοήτευσε τους υποστηρικτές του, ιδιαίτερα τους νέους.

Στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων ηλικίας από 18 έως 24 εών (30,5%) υποστήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που είχε χάσει την εξουσία από το κόμμα του Τσίπρα το 2015.

Ο Μητσοτάκης, 51 ετών, υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, μεγαλύτερη ώθηση στις ιδιωτικοποιήσεις τομέων που παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο και αναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές της Ελλάδας προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους που θα επανεπενδυθούν στη χώρα.

3) Μια διαμάχη για ένα όνομα (σ.σ. Συμφωνία των Πρεσπών)

Το BBC σημειώνει ότι η δημοτικότητα Τσίπρα δέχθηκε ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα από την διόλου δημοφιλή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, σχετικά με το όνομα της δεύτερης.

Όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, τα δύο τρίτα των Ελλήνων εκτιμάται ότι ήταν αντίθετα στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια οικογενειακή ιστορία που συνδέεται με το ζήτημα, καθώς ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκής, είχε χάσει την πρωθυπουργία το 1993, εξαιτίας – σε μεγάλο βαθμό – του ίδιου θέματος, δηλαδή της ονομασίας της τότε πΓΔΜ.

4) Το μεταναστευτικό – προσφυγικό

Το 2016, ΕΕ και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία με στόχο την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων που περνούσαν στην Ευρώπξη μέσω Ελλάδας.

Η μείωση έκτοτε είναι υπαρκτή, ωστόσο το 2017 έφτασαν στη χώρα 36.000 άνθρωποι, ενώ το 2018 έφθασαν 50.000.

Το BBC κάνει ειδική αναφορά στις κατηγορίες που έχει εκτοξεύσει ο Κυρ. Μητσοτάκης εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση των ευρωπαϊκών και διεθνών πόρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, ενώ τονίζει και τις δεσμεύσεις του να μειώσει την πίεση που υφίστανται τα νησιά στο Αιγαίο, στα οποία έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες αιτούντες άσυλο και μετανάστες.

5) Μια φονική πυρκαγιά που έγινε πολιτική (σ.σ. Μάτι)

Η πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές στην κακή δόμηση, ωστόσο αργότερα έγιναν γνωστές λεπτομέρειες που ανέδειξαν τις ευθύνες κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και τοπικών αρχών, τονίζει το βρετανικό δίκτυο.

Συμπληρώνει δε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στους υπευθύνους, απορώντας “πώς μπορούν ορισμένοι να κοιμούνται ήσυχοι και να συνεχίζουν να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους”.

Η ελληνική Δικαιοσύνη, όπως καταλήγει το άρθρο, κάνει λόγο για “εγκληματικά λάθη και παραλείψεις” στη διαχείριση της πυρκαγιάς, μολονότι ο Αλ. Τσίπρας αρνήθηκε ακόμη και να αποδεχθεί τη μοναδική παραίτηση υπουργού η οποία του υποβλήθηκε τις ημέρες εκείνες.