Άσχημοι “τριγμοί” στα θεμέλια της Τουρκίας

Η φυσιολογική στροφή της προσοχής των διεθνών ΜΜΕ τα τελευταία 24ωρα στις εξελίξεις που αφορούν τις Ευρωεκλογές, αφενός, και και τις ανησυχίες από τις συνέπειες της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας, αφετέρου, έχουν αποσύρει τους προβολείς της δημοσιότητας από τα γεγονότα που εξελίσσονται στη γειτονική Τουρκία.

Η διολίσθηση της λίρας σε ιστορικά χαμηλά σε σχέση με το δολάριο δέχθηκε αυτή την εβδομάδα νέο “χτύπημα”, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προσπαθώντας να στηρίξει την κυβέρνηση προχώρησε σε μία ακατανόητη κίνηση περαιτέρω μείωσης των βασικών επιτοκίων στη λίρα κατά 1,5 μονάδα με τον πληθωρισμό να τρέχει επίσημα με 19,5% και ανεπίσημα πάνω από 25%.

Σε ένα περιβάλλον που πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι τα πραγματικά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είναι τα μισά από εκείνα που η Κεντρική της Τράπεζα παρουσιάζει (καταχωρούσε ένα μεγάλο SWAP δολαρίου/λίρας ως κανονικό αποθεματικό), διαπιστώνεται ότι οι ανάγκες για αποπληρωμή χρέους σε δολάριο είναι περίπου 120 δισ. δολ., ενώ στα διάθεσιμα της Κεντρικής Τράπεζας δεν υπάρχουν περισσότερα από 20 δισ. δολ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα, την ίδια στιγμή που προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων από 25,5% σε 25%, ανακοίνωσε την επιβάρυνση όλων των συναλλαγών σε δολάριο πάνω από κάποιο όριο με ένα επιπλέον penalty, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις πιέσεις στην εγχώρια οικονομία από την οποία παρατηρείται αυξανόμενη έξοδος κεφαλαίων. Ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2019 σημειώνεται αυξημένη έξοδος κεφαλαίων (εδικά σε δολάριο) περίπου 1,8 δισ. δολ. επιδεινώνοντας την ήδη άσχημη κατασταση στο έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες “βουτιές” στο χρηματιστήριο με ζημίες, οι οποίες αρχίζουν και “βαραίνουν” επικινδυνα πάνω στο τραπεζικό σύστημα.

Και στο σημείο αυτό ο τουρκικός πονοκέφαλος αρχίζει να γίνεται σοβαρό πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Ειδικά για τη Γερμανία της οποίας οι επενδύσεις στην Τουρκία είναι από τις μεγαλύτερες σε όλα τα επιπεδα της οικονομίας.

Οικονομικοί αναλυτές στο Βερολίνο σημειώνουν με ιδιαίτερη ανησυχία την επιδεινούμενη τάση της οικονομίας στην Τουρκία με την Bundesbank και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να ασχολούνται με ιδιαίτερη προσοχή για τις πιθανές συνέπειες ενός τουρκικού χρεοστασίου, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι πέμπτη στη λίστα των περισσότερο επικίνδυνων για χρεοκοπία χωρών στον πλανήτη, με πρώτη την Αργεντινή και τρίτη την Ουκρανία…

Σε κάθε περίπτωση, οι ανησυχίες αυτές εντείνονται από τις γεωπολιτικές επιπλοκές της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας ιδιαίτερα στις σχέσεις της με τη Ρωσία και την παρεμβατική της στάση στην Ανατ. Μεσόγειο (Κύπρος – υδρογονάνθρακες) και τη Μ. Ανατολή.

SHARE