Άρχισε η εκκένωση της Ειδομένης

Σήμερα λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής αναχώρησε, με προορισμό τη Βέροια, το πρώτο από τα 20 λεωφορεία που έφτασαν το πρωί στην Ειδομένη με σκοπό να μεταφέρουν όσους πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν να μεταβούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης.

Την ίδια ώρα, η ομάδα προσφύγων που εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα, προσπάθησε με συνθήματα να αποτρέψει αυτούς που έφευγαν. Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιήσει σιωπηρή διαμαρτυρία για περίπου μισή ώρα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ειδομένη, Μάρκο Μπουόνο, έχουν καταγραφεί 400 άτομα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Σύριοι.

Μία νεαρή Σύρια, η Ντόχα, η οποία βρίσκεται εδώ και 39 ημέρες στην Ειδομένη, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι συνθήκες στον καταυλισμό έχουν καταστεί ανυπόφορες και θέλει να δώσει την ευκαιρία στο παιδί της να ζήσει καλύτερα για όσο διάστημα χρειαστεί να περιμένουν στην Ελλάδα έως ότου μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να μεταφερθούν περίπου 1.000 άτομα στην Πιερία και την Ημαθία. Για το σκοπό αυτό, γίνεται ενημέρωση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προκειμένου να καταγραφούν οι ενδιαφερόμενοι.

Την ίδια ώρα, ομάδα προσφύγων παραμένει πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν.
 Στο μεταξύ, ο αέρας που φυσάει και σήμερα δυσκολεύει την καθημερινότητα όσων ζουν κυρίως στις μικρές σκηνές. Το δράμα αυτών των ανθρώπων συνεχίζεται ατέρμονο, ειδικά αν αναλογιστούμε πως μπορεί το χτύπημα στις Βρυξέλλες να είχε σκοπό την επαναπροώθησή τους πίσω στη Συρία και στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Σίγουρα κάποιοι θα έχουν αρχίσει να σκέφτονται πως ίσως είναι καλύτερα να γυρίσουν και να πολεμήσουν.