Αρθρο Γ. Κοντογιάννη: Συμμετοχή του Στρατού στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

Του Γιώργου Κοντογιάννη

Η κατάσταση με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Η κυβέρνηση ως θεατής, μάλλον, παρακολουθεί την ανεξέλεγκτη είσοδο προσφύγων στη χώρα, έχοντας παραδοθεί στις ιδεοληψίες της και στην ανικανότητά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Αντί να διαμαρτυρηθεί στον πρόεδρο της Κομισιόν, να κάνει διαβήματα σε όλους τους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ, για τη στάση της Αυστρίας περιορίσθηκε σε ένα διάβημα προς την ίδια τη χώρα και σε ένα τηλεφώνημα προς τον προεδρεύοντα Ολλανδό Πρωθυπουργό.

Το ότι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι δεδομένο. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε ζητήσει να χρησιμοποιηθεί ο στρατός. Οι ιδεοληψίες όμως του ΣΥΡΙΖΑ και ο φόβος του από την δημόσια εμφάνιση του στρατού –που κατά την άποψή τους παραπέμπει σε άλλες εποχές- εντείνουν το πρόβλημα.

giorgos-kontogiannisΗ άποψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν σωστή:

Τα απενεργοποιημένα στρατόπεδα πρέπει να ανοίξουν και να υποδεχθούν πρόσφυγες – μετανάστες. Ακόμα και στρατόπεδα που βρίσκονται στην Αθήνα, όπως αυτό του Χαϊδαρίου.

Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν σε ανθρώπινες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Εκεί μπορούν να έχουν καλύτερες συνθήκες υγιεινής. Θα υπάρχει η δυνατότητα να τους παρέχετε καλύτερη διατροφή αφού όλη η επιμελητεία θα ανήκει στον στρατό.

Τα στρατόπεδα αυτά θα είναι ελεγχόμενα ώστε να υπάρχει ασφάλεια.

Τα στρατόπεδα θα λειτουργήσουν και αποτρεπτικά για εκείνους που νομίζουν ότι μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα για τουρισμό ή για να… λιάζονται.

Παράλληλα θα ελευθερωθούν χιλιάδες αστυνομικοί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί που πρέπει.

Μόνο ο στρατός έχει τη δυνατότητα και την οργάνωση να παράσχει επιμελητεία στους πρόσφυγες.

Ας εγκαταλείψουν τις ιδεοληψίες τους και ας πάρουν αποφάσεις προς όφελος της χώρας και των κατοίκων της.

Κανείς δεν θα τους κατηγορήσει αν κάνουν κάτι. Ακόμα και λάθος να είναι αυτό που θα κάνουν, μπορεί να διορθωθεί. Όσο όμως μένουν άπραγοι, το πρόβλημα γιγαντώνεται, στρέφουν τους πάντες εναντίον τους και δημιουργούν συνθήκες εθνικής καταστροφής. Θα το αντέξουν;