Αποστάσεις Μαξίμου από Σαββίδη

Αποστάσεις από τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη επιχειρεί να πάρει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να βρει διέξοδο από τη δίνη των γεγονότων της Τούμπας, ενώ αντιμετωπίζει και εκ των έσω κριτική.

«Και στο παρελθόν υπήρξε διακοπή του πρωταθλήματος… δεν μπορεί η αντιμετώπιση να θυμίζει μία από τα ίδια», «δεν είναι δυνατόν ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ που μπήκε οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο, ακόμη να καταζητείται, να μην έχει συλληφθεί αμέσως» και «δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι “νονοί” στο χώρο του ποδοσφαίρου να είναι ταυτοχρόνως και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, να κάνουν ανοιχτά πολιτικό παιχνίδι – δεν με ενδιαφέρει με ποιους – και παιχνίδι επιχειρηματικών συμφερόντων. Πρέπει το νυστέρι να μπει πολύ βαθιά» ήταν οι φράσεις του πρώην υπουργού Παιδείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στο ρ/σ/ «στο Κόκκινο» που κτύπησαν το καμπανάκι του συναγερμού στην κυβέρνηση.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Επικρατείας και ένοικος του Μαξίμου Χριστόφορος Βερναρδάκης, στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, έλεγε ότι «η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη προς όλους», (σ.σ. τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ) και σημείωνε σαφώς προειδοποιητικά ότι «θα στεναχωρηθεί πάρα πολύ εάν δει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να αφήνουν ανοιχτά τα ενδεχόμενα, για να εξυπηρετήσουν μία εκλογική τους πελατεία».

Ο κ. Βερναρδάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης για διακοπή του πρωταθλήματος και άφησε ανοικτό το Grexit για τις ελληνικές ομάδες, για την επόμενη ή και περισσότερες χρονιές.

Μετά την χωρίς αποτέλεσμα συνάντηση με τον επικεφαλής της Super League κ. Στράτο, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες των ομάδων σήμερα και αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επικεντρώνει στις διαπραγματεύσεις με την UEFA και πέραν του ενδεχομένου η UEFA να αποκλείσει τις ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη ή τις επόμενες χρονιές, εμφανίζεται έτοιμη να μην επιτρέψει να ξεκινήσει το εθνικό πρωτάθλημα αν δεν υπάρξουν νέοι κανόνες και δεσμεύσεις τήρησής τους από τους ιδιοκτήτες των ομάδων.

Προβληματίζει η διαφωνία Κομισιόν – ΔΝΤ

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει αυξηθεί ο προβληματισμός και η ανησυχία και για την οικονομία, αν και ακόμα εκπέμπονται καθησυχαστικοί τόνοι. Βασική πηγή ανησυχίας οι διαφωνίες που ήδη σημειώνονται στις εν εξελίξει συζητήσεις ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ για τα μέτρα διευθέτησης χρέους και τα μέτρα της «επόμενης ημέρας».

Στην κυβέρνηση έχουν επενδύσει στην Κομισιόν και δήλωσαν ικανοποίηση όταν προχθές ο επικεφαλής των Θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται νέα ρύθμιση, επικεντρώνοντας ωστόσο στην ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων τις οποίες χαρακτήρισε πιο σημαντικές από τη διευθέτηση του χρέους για την ελληνική οικονομία.

Προβληματισμό ωστόσο, έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η -κατά πληροφορίες που δεν διαψεύδονται από την κυβέρνηση- επιμονή του ΔΝΤ σε εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου από 1/1/2019, ακύρωση των αντίμετρων του 2019, και μπλοκάρισμα παροχών που ετοίμαζε η κυβέρνηση για το 2019.

Η ελπίδα στην κυβέρνηση προκύπτει από τα όσα φέρεται να έχει μεταφέρει το οικονομικό επιτελείο προς το Μαξίμου. Ότι δηλαδή βρίσκεται σε εξέλιξη το μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ και αυτό βγαίνει τώρα στην επικαιρότητα αλλά η τελική τους συμφωνία θα είναι και έγκαιρη (εντός του επόμενου Ιουνίου) και θετική για την ελληνική οικονομία.

SHARE