Αποκάλυψη από «Τα Νέα»: Το ταξίδι Τσίπρα στην Κούβα κόστισε 300.000 δολάρια στο ελληνικό Κράτος.

Δεν ήταν μόνο μία ακραία πολιτική επιλογή, αλλά και πολυδάπανη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε στην Κούβα για τις εκδηλώσεις μνήμης μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος Gulfstream.

Ο Γιώργος Παπαχρήστος στη στήλη του στην εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρει πως το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κούβα κόστισε 300.000 δολάρια.

Γράφει χαρακτηριστικά: «(…) Το πόσο μας κόστισε ως φορολογούμενων αυτό το τετραήμερο ταξιδάκι ως την Αβάνα, μπορώ να δώσω και μόνος μου την απάντηση (με βάση πληροφορίες που μου παρείχε χθες βράδυ φίλος μου πιλότος – διαψεύσεις δεν θα δεχθώ, γιατί ο άνθρωπος ΤΩΡΑ πιλοτάρει ένα τέτοιο ακριβώς αεροσκάφος): κάθε ώρα πτήσης του συγκεκριμένου αεροπλάνου, που είναι το περίφημο Gulfstream, κοστίζει περί τις 15.000 δολάρια, τα οποία αναλύονται σε καύσιμα, ασφάλειες, τέλη υπερπτήσεων και τέλη αεροδρομίων. Το οποίο σημαίνει ότι για τις 10 ώρες του “πήγαινε” και τις άλλες 10 της επιστροφής από την Αβάνα, το κόστος του αεροπλάνου μόνο έφτασε τις 300.000 δολάρια». Μάλιστα σημειώνει πως «με το 1/100 αυτού του κόστους θα μπορούσε να ταξιδέψει σε business θέση μέσω Μαδρίτης ή Παρισιού».

Ποιοι συνόδευαν τον πρωθυπουργό στην Κούβα
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως μαζί με τον πρωθυπουργό, στην Κούβα ταξίδεψαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της ελληνοκουβανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας Νίνα Κασσιμάτη αλλά και ο Δημήτρης Καραμάνος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από ένα ρεπορτάζ της Λίνας Παπαδάκη για το protagon.gr και τους «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη για τα «admins του ΣΥΡΙΖΑ».

Μετά από την Κούβα κάλεσαν τον Τσίπρα σε Μεξικό, Βολιβία και Νικαράγουα!

Το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κούβα, για να παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, πέρα από την αυτοτελή πολιτική του σημασία, είχε και παραλειπόμενα και, από ό,τι φαίνεται, θα έχει συνέχεια.

Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές από την Κουβά και σχολιάζουν τόσο τις επαφές του πρωθυπουργού αλλά και τις προσκλήσεις που δέχτηκε.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τέσσερις σημαντικές συναντήσεις με ιδιαίτερη σημασία.

1. Συνάντησε τον ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας, και πρόεδρο της Νικαράγουα (επανεξελέγη θριαμβευτικά στις 7 Νοεμβρίου 2016), Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο Ορτέγκα, που γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάλεσε τον Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα.

2. Μίλησε με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, έναν από τους μεγάλους Λατινοαμερικάνους προοδευτικούς ηγέτες. Ο Κορέα τόνισε πόση σημασία έχει η παρουσία Τσίπρα στην Κούβα, για όλη τη Λατινική Αμερική. Χαρακτηριστικά του είπε: «Αλέξη, κρατάτε γερά, είσαι το στήριγμα στην Ευρώπη του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής!»

3. Επίσης, συζήτησε με μια ακόμα μορφή της αριστερής Λατινικής Αμερικής, τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η συνομιλία τους ήταν εγκάρδια και αναλυτική, για τα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, και κατέληξε –και αυτή– σε πρόσκληση για επίσκεψη Τσίπρα στη Βολιβία.

4. Ο Τσίπρας μίλησε αρκετή ώρα, καθώς κάθονταν δίπλα δίπλα στην τελετή, και με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο. Συζήτησαν για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αμερική και τον πλανήτη με την εκλογή Τραμπ, ενώ ο Μεξικάνος πρόεδρος κάλεσε και αυτός τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Μεξικό.

Η παρουσία αλλά και η ομιλία Τσίπρα έκαναν αίσθηση. Μόλις τέλειωσε τον επικήδειο, ο Ραούλ Κάστρο τον αγκάλιασε, ενώ μετά ο γιος, η κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ τον πλησίασαν και τον ευχαρίστησαν. Ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που τίμησε με την παρουσία την τελετή, και αυτό, για τους Κουβάνους, τους Λατινοαμερικάνους, αλλά και όλο τον προοδευτικό κόσμο που αγωνίζεται, σε όλο τον πλανήτη, έχει μεγάλη συναισθηματική, συμβολική και πολιτική σημασία.