Απεβίωσε ο Ουμπέρτο Εκο σε ηλικία 84 ετών

Ενας από τους πιο σημαντικότερους διανοούμενους της Ιταλίας, ο Ουμπέρτο Έκο, ο δημιουργός του μυθιστορήματος «Το όνομα του Ρόδου», απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών, μετέδωσαν πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Γεννημένος στην Αλεσάντρια, στη βόρεια Ιταλία, την 5η Ιανουαρίου 1932, ο Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Τορίνου και η διδακτορική του διατριβή ήταν αφιερωμένη στο «ζήτημα της αισθητικής στον Θωμά τον Ακινάτη».

Το 1980 ο Έκο γνώρισε απρόσμενη επιτυχία με το πρώτο του μυθιστόρημα «Το όνομα του Ρόδου», το οποίο πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 43 γλώσσες. Μετά από αυτή τη μεγάλη εκδοτική επιτυχία ο Έκο δημοσίευσε μεταξύ άλλων “Το εκκρεμές του Φουκώ” (1988), “Το νησί της προηγούμενης μέρας” (1994), και τη “Μυστηριώδη φλόγα της βασίλισσας Λοάνα” (2004). Στο τελευταίο του μυθιστόρημα, “Φύλλο μηδέν” (2014), η πλοκή εκτυλίσσεται στον κόσμο του ιταλικού Τύπου τη δεκαετία του 1990.

«Ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού», ανέφερε στον ιστότοπό της η Ρεπούμπλικα.

«Ο Ουμπέρτο Έκο υπήρξε μια σημαντική παρουσία στην ιταλική πολιτιστική ζωή των τελευταίων 50 ετών, αλλά το όνομά του παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο, σε διεθνές επίπεδο, με την τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματός του Το όνομα του Ρόδου»,έγγραψε η Κοριέρε ντέλα Σέρα.

Ο Έκο, ο οποίος έπασχε από καρκίνο, δίδασκε σε πολλά πανεπιστήμια, ειδικά στην Μπολόνια, όπου διατηρούσε την έδρα της σημειωτικής ως τον Οκτώβριο του 2007, όταν πήρε σύνταξη.