Απειλή βέτο από Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, για να μην κλείσουν τα σύνορα πριν την 6η Μαρτίου

Με βέτο απείλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αν δεν υπάρξει δέσμευση όλων των μελών ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα κλείσουν τα σύνορα με τη χώρα μας.

Η 6η Μαρτίου είναι η ημέρα που θα γίνει τελικώς η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή της Τουρκίας, οπότε και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε έντονους διαλόγους με τον Τσέχο ομόλογό του και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είπε:
«Φέρτε μου να υπογράψω ό,τι θέλετε αλλά δεσμευτείτε ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα τη Δευτέρα. Αλλιώς δεν έχει κείμενο συμπερασμάτων. Δεν πρόκειται να δεχτώ να υπάρχει αλληλεγγύη μόνο στο Βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης κι όχι στο Νοτιοανατολικό άκρο».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον: «Θα βοηθήσω τον Ντέιβιντ να έχει κάτι στις βαλίτσες του, όταν επιστρέψει στη Βρετανία, αλλά αυτός έχει να διαχειριστεί την κατάσταση το Σεπτέμβριο, ενώ εμείς, άμεσα» είπε.

Για το θέμα των προσφυγικών ροών έχουν πέσει όλοι επάνω σε Σλοβενία και Αυστρία, προκειμένου να «μαλακώσουν» την στάση τους. Η Μέρκελ, ο Τουσκ, ο Γιούνγκερ και ο Ρούτε έχουν αναλάβει το «πρεσάρισμα» των δύο χωρών.

«Ζητάμε μια ομόφωνη απόφαση στο γεγονός ότι κανένα κράτος δεν θα κλείσει μονομερώς τα σύνορά του ως τις 6 Μαρτίου… σε διαφορετική περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου» δήλωνε πηγή στο γαλλικό πρακτορείο.

Η άφιξη 1 εκατ. προσφύγων και μεταναστών επιπλέον στην Ευρώπη, το 2015, έκανε ορισμένα κράτη της κεντρικής Ευρώπης να αντιδράσουν και να θέσουν κανονισμούς στα σύνορά τους.
Από την πλευρά της η Ελλάδα, βασική πύλη εισόδου των μεταναστών, φοβάται ότι αυτές οι χιλιάδες μετανάστες θα εγκλωβιστούν στο έδαφός της αν κλείσουν μονομερώς τα σύνορα.

Τσίπρας: Αν η Ευρώπη συνεχίσει χωρίς αλληλεγγύη, θα βρεθεί σε αδιέξοδο
Ενδεικτικό της πρόθεσης του πρωθυπουργού να ασκήσει βέτο ήταν τα tweet, που «ανέβασε», κάνοντας λόγο για το κρίσιμο σταυροδρόμι, που βρίσκεται η Ευρώπη.
«Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Αν συνεχίσει χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς καταμερισμό βαρών και ευθυνών, κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο», έγραψε στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε:
«Η ευρωπαϊκή πρόταση που μοιραζόμαστε με πολλούς εταίρους μας, είναι η επιμονή στην ενότητα, το συντονισμό, την εφαρμογή των συμφωνιών».
Le Monde: Η Ελλάδα απείλησε με βέτο και για το Brexit!

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde έχει πρώτο θέμα στην online έκδοσή της το ελληνικό βέτο.
Αναφέρει μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε σαφώς στον Ολάντ και την Μέρκελ, στην συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής, και η οποία κράτησε 1,5 ώρα, ότι θα μπλοκάρει κάθε συμφωνία ακόμη και για το Brexit αν δεν εισακουστεί.

Και προσθέτει η Le Monde:
Η Ελλάδα φοβάται περισσότερο από όλα ότι η γειτονική της ΠΓΔΜ κλείσει εντελώς τα σύνορά της, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες μετανάστες θα μπλοκαριστούν στο ελληνικό έδαφος, την ώρα που όλο και περισσότεροι καταφθάνουν στα νησιά του Αιγαίου.
Σήμερα, μόνο οι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της Ειδομενής, στα βόρεια της Ελλάδας, ενώ οι υπόλοιποι ωθούνται πίσω από την σκοπιανή αστυνομία, η οποία υποστηρίζεται από αστυνομίες της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Σλοβακίας.

Ωστόσο, η Ελλάδα, βυθισμένη ήδη σε μια οικονομική κρίση εδώ και 6 χρόνια, δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε τις υποδομές να φιλοξενήσει, να θρέψει και να περιθάλψει επί μακρόν τόσους μετανάστες. Η Ελλάδα κατηγορήθηκε από τις Βρυξέλλες, στα τέλη Ιανουαρίου ότι παραμελεί τις υποχρεώσεις της στη διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων και απειλήθηκε με έξοδο από την ζώνη Σένγκεν. Αναγκάστηκε τότε να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες για να ετοιμάσει τα Hot spots που η ΕΕ της ζητάει από τον περασμένο Νοέμβριο.