Η «ανθισμένη ζεν ευτυχία» του Μπουτάν

Το βασίλειο του Μπουτάν βρίσκεται στις παρυφές των Ιμαλαϊων και κρυμμένο σχεδόν από τα μάτια του σύγχρονου πολιτισμού, διατηρεί τις αρχές που έθεσε ο μονάρχης του το 1972, όταν μετέτρεψε τον οικονομικό όρο «Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν» σε «Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία». Κάτι που φαίνεται πως ισχύει, αν αναλογιστεί κανείς πως η τηλεόραση και το ίντερνετ, πρωτοεμφανίστηκαν στη χώρα το 1999.

Οι κάτοικοι φορούν τις παραδοσιακές στολές, προστατεύουν το περιβάλλον καλύτερα από κάθε άλλη χώρα του πλανήτη, ενώ απαγορεύονται οι πλαστικές σακούλες και ο καπνός. Επίσης το Μπουτάν δέχεται πολύ μικρό αριθμό τουριστών κάθε χρόνο για να μην επηρεάσει η πολυκοσμία την ισορροπία στην χλωρίδα και πανίδα των δασών που καλύπτουν το 70% του μικρού κρατιδίου.

Οι 700.000 κάτοικοι, αμείβονται με 150 ευρώ μέσο μηνιαίο μισθό και έχουν δωρεάν εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη. Είναι ανύπαρκτες επίσης οι εργασιακές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών, ενώ οι εργοδότες ενημερώνουν και συντονίζονται συνεχώς με το υπουργείο εργασίας.

Αυτό το παραμυθένιο λοιπόν κρατίδιο το κυβερνά ένα ζεύγος νέων, όμορφων και μορφωμένων βασιλέων. Ο «βασιλιάς δράκος» Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, ο οποίος πρόσφατα γιόρτασε τα 36 του χρόνια και η καλλονή σύζυγός του βασίλισσα Jetsun Pema, η επονομαζόμενη και «Κέητ Μίντλετον των Ιμαλαίων». Ο βασιλιάς έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στην Οξφόρδη. Παρότι η πολυγαμία επιτρέπεται στο Μπουτάν έχει δηλώσει πως η πανέμορφη σύζυγός του θα παραμείνει η μοναδική γυναίκα στη ζωή του. Η 25χρονη βασίλισσα Jetsun Pem η οποία έχει μακρινή συγγένεια με τον βασιλιά, κατέχει επίσης πτυχίο του Regent College του Λονδίνου σε διεθνείς σχέσεις, ψυχολογία και ιστορία τέχνης.

Η Κέητ Μίντλετον των Ιμαλαϊων, όπως την αποκαλούν στη Δύση, είναι επίσης πρέσβειρα του ΟΗΕ σε θέματα περιβάλλοντος καθώς και επικεφαλής ενός συλλόγου που βοηθά τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η βασίλισσα είναι πολύ δραστήρια και χρησιμοποιεί τη σελίδα της στο facebook για να ανεβάσει εικόνες από τις δραστηριότητες του πολυαγαπημένου της συζύγου.

Το ζευγάρι των βασιλέων λατρεύτηκε από τον λαό του όταν στην παραδοσιακή γαμήλια τελετή ο νεαρός ηγέτης φίλησε δημόσια την πριγκίπισσα, ενώ η τελετή μεταδίδονταν ζωντανά από την τηλεόραση. Η πράξη τους αυτή σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας σύγχρονης εποχής, για το απομονωμένο για πολλές δεκαετίες κρατίδιο.

Το «κράτος της ευτυχίας» αυτές τις μέρες έχει κάθε λόγο να πετά στα Θιβετιανά σύννεφα, καθότι οι αγαπημένοι του βασιλείς δημοσιοποίησαν στο Facebook φωτογραφίες, με τους ίδιους να κρατούν τρισευτυχισμένοι το πρώτο τους παιδί, φορώντας τις παραδοσιακές τους στολές ανάμεσα στις ανθισμένες αμυγδαλιές του παλατιού. Ένα θέαμα που εκπέμπει τρυφερότητα και αισιοδοξία, πέραν από τους κατοίκους του μαγευτικού Μπουτάν και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, που ακόμα δεν καταφέρνει να αναγνωρίσει πως δεν είναι τα «προϊόντα» αυτά που φέρνουν την «ευτυχία».

Butan2

Butan5

Butan 11

Butan 12

Butan 13