- Ερωτηματικά και ανησυχία από τη στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο μεταναστευτικό και σύγχυση στο εσωτερικό από την έλλειψη σαφούς προσανατολισμού της Ελλάδας.
- Οι Έλληνες πολίτες αιφνιδιάζονται καθημερινά με απρόβλεπτες και δυσάρεστες εκπλήξεις χωρίς να τους δίνεται από κυβέρνηση και αντιπολίτευση καμιά εξήγηση.
Του Νίκου Αθηναίου
Πληθαίνουν και κορυφώνονται τα βασανιστικά ερωτηματικά και οι έντονες ανησυχίες γύρω από το μεταναστευτικό και τις επιπτώσεις του στην Ελλάδα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Στον απόηχο της προκαταρτικής συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας της 7ης Μαρτίου οι εξελίξεις δεν βοήθησαν την Ελλάδα. Οι προοπτικές για τη νέα συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες, Πέμπτη και Παρασκευή, από 17-18 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες φαίνονται δυσοίωνες.
Μια φοβισμένη ΕΕ ανήμπορη να δράσει αποτελεσματικά ως σύνολο έφτασε στο σημείο να ικετεύει την Τουρκία για συμφωνία, εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζοντας ότι αν δεν συμπράξει η ‘Άγκυρα θα χαθούν τα πλεονεκτήματα της Σένγκεν και μαζί τους η πίστη εκατομμυρίων ευρωπαίων στη ισχύ των θεσμών της ΕΕ.
Ίσως οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών πρέπει να γίνουν καλύτεροι επαγγελματίες διπλωμάτες. Στο ΝΑΤΟ ο Γενικός Γραμματέας δεν είναι σαφής σε όσα λέγει και αγνοεί ότι δεν έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά με την ίδια την Ελλάδα.
Οι Έλληνες πολίτες από την άλλη πλευρά σχεδόν καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι – γιατί άραγε; – με δυσάρεστες εκπλήξεις αφού μαθαίνουν σχεδόν πάντα άσχημα νέα κατόπιν εορτής.
Ενδεικτικά παραδείγματα: Η ύπαρξη Τούρκων «παρατηρητών» στα ελληνικά νησιά, η ακόμα αόριστη και ακατανόητη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δίκην ακτοφυλακής, οι εξελίξεις στην Ειδομένη και τα Σκόπια, το γεγονός ότι τελικά θα μείνουν στην Ελλάδα από 50.000 μέχρι Θεός ξέρει πόσοι πρόσφυγες, το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας επειδή οι Ευρωπαίοι «μας γέλασαν», όπως είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πλέον αρμόδιος υπουργός, η έναρξη πτήσεων AWACS από προχθές [όπως αποκάλυψε το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας] στα τουρκοσυριακά σύνορα στο πλαίσιο «του βασικού καθήκοντος που έχει η Συμμαχία να παρέχει συλλογική άμυνα και υποστήριξη και την παροχή αποτροπής εναντίον δυνητικών εχθρικών ενεργειών κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Συμμαχίας». Δηλαδή, έχουμε ενεργοποίηση του Άρθρου 5 της Συμμαχίας και δεν μας το είπαν;
Καμία ενημέρωση δεν γίνεται για το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα μας, τι σχεδιάζεται, και αν η Ελλάδα έχει εθνική στρατηγική και ποια είναι αυτή. Διάχυτο το συναίσθημα έλλειψης σεβασμού προς τους Έλληνες πολίτες.
Η αντιπολίτευση πρακτικά συμμετέχει στη γενική πολιτική αβελτηρία. Δεν ενημερώνει, δεν προβληματίζεται, δεν εξηγεί στον κόσμο. Δεν βγαίνει μπροστά. Ασχολείται κυρίως με τα εσωκομματικά της τη στιγμή που η χώρα βαδίζει επί ξηρού ακμής.
Ως χώρα ακολουθούμε μοιρολατρικά και υπνωτισμένα υποτιθέμενες επιταγές της «ιστορίας» που εμφανίζονται λένε οι κυβερνώντες ξαφνικά, ερήμην μας, ως περίπου ένα φυσικό φαινόμενο, αποποιούμενοι ως ελληνική πολιτική ηγεσία την ευθύνη για αυτό και τις οδυνηρές συνέπειές του.
Ακόμα, δεν θέλουμε ή και φοβόμαστε να κοιτάξουμε ταυτόχρονα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μήπως και καταλάβουμε κάτι για τον κόσμο που έρχεται προκειμένου να προετοιμαστούμε όσο πιο κατάλληλα γίνεται.
Σήμερα, ΕΕ και ΝΑΤΟ – κυρίως η Γερμανία – φαίνονται ανήμποροι να αντιδράσουν στις επιδιώξεις της Τουρκίας. Η Γερμανία θεωρεί ότι η συμφωνία με την Τουρκία εξυπηρετεί το συμφέρον της Ευρώπης απόλυτα, όπως είπε και η Κυρία Μέρκελ.
Βρυξέλλες και Βερολίνο δε θέλουν να δουν κατάματα την προϊούσα αποσύνθεση της ΕΕ εξαιτίας της ανικανότητας των να παρέμβουν και να πείσουν την Τουρκία ότι πρέπει να κάνει τη δουλειά της και να σταματά τις ροές προσφύγων κάνοντας αποτελεσματικό έλεγχο στο τουρκικό έδαφος. Αντιθέτως, ακολουθούν πολιτική κατευνασμού και προετοιμάζονται να της προσφέρουν τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.
Πώς θα υπογράψει η ΕΕ συμφωνία με την Τουρκία για «την προστασία των εξωτερικών της συνόρων», όταν χώρα-μέλος της εντός των συνόρων της, η Κύπρος, είναι αιχμάλωτη παράνομης τουρκικής στρατιωτικής εισβολής; Πώς θα προχωρήσει σε συμφωνία όταν άλλη χώρα-μέλος της, η Ελλάδα, βρίσκεται υπό καθεστώς casus belli, από την Τουρκία αν ασκήσει κυριαρχικό της δικαίωμα που υπαγορεύεται από το διεθνή νόμο; Και θα συμφωνήσουν Κύπρος και Ελλάδα να απεμπολήσουν υπαρξιακά κυριαρχικά τους δικαιώματα για χάρη του μεταναστευτικού πριν εξυπηρετηθούν πρώτα τα δικά τους εθνικά συμφέροντα;
Πώς έρχεται το ΝΑΤΟ να προστατεύσει τη διεθνή νομιμότητα στο Αιγαίο, όταν χώρα μέλος του την παραβιάζει στην ίδια περιοχή εναντίον ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την Ελλάδα; Γιατί δέχθηκε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αβασάνιστα και εν ριπή οφθαλμού, από ό,τι φαίνεται, να στείλει ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ να ελέγχει τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας κάτι που η ίδια η Τουρκία όφειλε να κάνει για λογαριασμό της Συμμαχίας για λόγους ασφαλείας της Δύσης;
Μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες στις 10 Μαρτίου, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ είναι τώρα στα «χωρικά ύδατα Ελλάδος και Τουρκίας» και ότι «σχεδιάζουμε [ως ΝΑΤΟ] να κινηθούμε πιο νότια μέσα στις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες». Προς τα πού, με τι σκοπό δεν εξήγησε. Η κυβέρνηση ίσως γνωρίζει. Ο λαός στο σκοτάδι. Επίσης, ο ΓΓ δεν εξήγησε τι εννοεί όταν λέει «χωρικά ύδατα» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Φράση που εξουδετερώνει την έωλη επιχειρηματολογία μας ότι το Αιγαίο δεν έχει σύνορα. Λογικά ο Στόλτενμπεργκ πρέπει να είχε κατά νου τη μέση γραμμή μεταξύ των νησιών της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Αλλά τότε γιατί δεν μπορεί να σταματά τους λαθρέμπορους σε συνεργασία με την Τουρκία εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας πριν αυτοί εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα;
Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας προβλέπει, από ό,τι διαβάζουμε και ακούμε την επιστροφή στην Τουρκία όσων Σύρων προσφύγων «έρχονται» ή «θα έρχονται» στην Ελλάδα. Το ρήμα είναι σε χρόνο ενεστώτα ή μέλλοντα. Τίποτα για ρήμα που να είναι σε χρόνο αόριστο, δηλαδή, που «ήρθαν». Γιατί θα πρέπει όμως μετανάστες ή πρόσφυγες να αφεθούν να «έρχονται» στην Ελλάδα και δε μπορεί η Τουρκία να τους συλλαμβάνει πριν φύγουν από την Τουρκία; Και αυτό δε σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών προς την Ελλάδα;