Ανεξαρτησία θέλουν οι Σκωτσέζοι

Τον Ασκό του Αιόλου έχει ανοίξει το brexit στη Βρετανία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Panelbase που έγινε για λογαριασμό των Sunday Times, το 52% των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, έναντι του 48% που αντιτίθεται σε αυτήν. Η δημοσκόπηση αυτή έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο σε δείγμα 620 ατόμων.

Το 2014, στο σχετικό δημοψήφισμα, οι Σκωτσέζοι είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ομως, μετά από την επικράτηση του Brexit, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε πως πλέον είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνει ένα νέο δημοψήφισμα, καθώς οι Σκωτσέζοι- που ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της παραμονής- δεν θέλουν να βγουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την Πέμπτη, στο δημοψήφισμα για το μέλλον της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ, η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής με ποσοστό 62%, σε αντίθεση με τη Βρετανία συνολικά που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης με 51,9%. Το αποτέλεσμα αυτό δικαιολογεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, υποστηρίζει η κυβέρνηση της Σκωτίας.

Η ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε απορριφθεί το 2014 με ποσοστό 55% έναντι 45%.
Στέρτζον: Το Ηνωμένο Βασίλειο που ψηφίσαμε να παραμείνουμε το 2014 δεν υφίσταται πλέον

“Το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει το 2014, δεν υφίσταται πλέον”, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, υπογραμμίζοντας πως ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι “πολύ πιθανό” τώρα που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου τους από την ΕΕ.

Η σκωτσέζα πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτελεί ευθυνη της να διαπραγματευθεί με την ΕΕ για να προσπαθήσει να προστατεύσει τα συμφέροντα της Σκωτίας, η οποία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

“Η πρόκληση που αντιμετωπίζω τώρα ως πρωθυπουργός είναι να βρω πώς θα προστατεύσω καλύτερα τα συμφέροντα της Σκωτίας, πώς θα προσπαθήσω να εμποδίσω την έξοδό μας από την ΕΕ παρά τη θέλησή μας, με όλες τις βαθιά βλαβερές και οδυνηρές συνέπειες που κάτι τέτοιο θα επέφερε”, δήλωσε στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

“Η πρόκληση που αντιμετωπίζω, αλλά και η ευθύνη μου ως πρωθυπουργού, είναι να επιδιώξω να διαπραγματευθώ για να προστατεύσω τα συμφέροντα της Σκωτίας”, δήλωσε η Στέρτζον προσθέτοντας ότι θα μιλήσει με τους ανθρώπους στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες.