Αναστάτωση από τη χαμηλή πτήση μαχητικών πάνω από την Αθήνα

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Αθήνα, καθώς μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν χαμηλή πτήση.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πετάχτηκαν στα παράθυρά τους για να δουν τι συμβαίνει, ενώ τα social media γέμισαν από σχόλια.

Ανησύχησαν, λοιπόν, οι Αθηναίοι, γιατί δεν ήξεραν αν ήσαν ελληνικά ή τουρκικά ή άλλης εθνικότητας και αν επρόκειτο για πραξικόπημα ή εχθρική επίθεση κατά της Ελλάδας.

Η ανησυχία εντάθηκε και από το γεγονός ότι την ίδια στιγμή ο υπουργός Αμύνης κ. Παναγιώτης Καμένος έδινε ραδιοφωνική συνέντευξη και φάνηκε – όταν ρωτήθηκε – να μην γνωρίζει σαφώς περί τίνος επρόκειτο, λέγοντας ότι πρέπει να ήσαν «φίλια».

Τελικά όλα καλά, αφού από ότι εξήγησε το Πεντάγωνο ύστερα από σχετικές ερωτήσεις επρόκειτο για κοινή πτήση ελληνικών και αμερικανικών αεροσκαφών F-16 και F-15 αντιστοίχως σε μια συμβολική πτήση προκειμένου να ικανοποιηθεί η επιθυμία των πιλότων για φωτογράφηση πάνω από την Ακρόπολη!

Το είχαν καημό φαίνεται οι άνθρωποι. Δημιουργεί βέβαια προηγούμενο γιατί κάθε φορά που ένας πιλότος της πολεμικής αεροπορίας συμμαχικής χώρας πετάει στον ελληνικό χώρο μπορεί να πετάγεται – εκτός προγράμματος – και για μια αναμνηστική φωτογράφηση πάνω από την Ακρόπολη η το Λυκαβηττό, και αλλού. Γιατί να μην ισχύσει το ίδιο και για τα πλοία, κ.ο.κ.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, από ότι έγινε δημοσίως γνωστό, συμμετείχαν στην Πολυεθνική Διακλαδική Αεροπορική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2016» που έγινε με τη συμμετοχή Ισραηλινών και Γάλλων, οι τελευταίοι με την ιδιότητα του παρατηρητή, και η οποία έληξε σήμερα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι στη συνέχεια οι Αμερικανοί, ‘Έλληνες και Ισραηλινοί πιλότοι μετέβησαν στο Αιγαίο για μια έστω συμβολική αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών που συνεχίζουν τις παραβιάσεις και παραβάσεις στον ελληνικό εθνικό χώρο στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη, δεν επιβεβαιώθηκαν.