Αναμπουμπούλα στον ΣΥΡΙΖΑ: Στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία θέλουν οι προεδρικοί, όρια στα… ανοίγματα βάζουν οι «53»

Σε πλήρη κινητικότητα έχει εισέλθει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μήνες πριν από τις εκλογές τα στελέχη συζητούν, οι τάσεις διαβουλεύονται και οι νέοι συσχετισμοί δημιουργούνται.

Τα ζητούμενα πάνω στα οποία επιχειρούν οι εσωκομματικές συζητήσεις να απαντήσουν είναι δύο:

Το πρώτο έχει να κάνει με τη δυνατότητα (ή τη βούληση…) της κυβέρνησης να πείσει ότι βγήκε από το μνημόνιο με συγκεκριμένες αποφάσεις που θα επουλώνουν πληγές που προκάλεσε η κρίση στους ασθενέστερους, και αιχμή παραμένει το ζήτημα των συντάξεων.

Το δεύτερο, είναι οι πολιτικές συμμαχίες για την επόμενη ημέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα στελεχών που τάσσεται στο πλευρό του, δεν αφήνουν αμφιβολία για το ποια είναι η επιλογή τους.

Διεμβολισμός στη βάση του ΚΙΝΑΛ και «άνοιγμα» του κόμματος ώστε να αντιστοιχηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κοινωνικές δυνάμεις που τον ψήφισαν από το 2015 και μετά.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ομάδες στελεχών που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση για τη δημιουργία μιας μεγάλης ενιαίας τάσης στο εσωτερικό του κόμματος και προκρίνουν την στροφή προς το Σοσιαλδημοκρατικό χώρο.

Σήμερα, τα στελέχη που ξεκίνησαν την αναζήτηση κοινού τόπου σε μια συγκέντρωση στο Caravel, (κίνηση μελών) συναντώνται και πάλι.

Σε εκδήλωση που θα γίνει το απόγευμα στο ξενοδοχείο Τιτάνια, τα μέλη του κόμματος καλούνται να συζητήσουν για τις Κοινωνικές συμμαχίες και το ρόλο των κινημάτων στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου. Επί της ουσίας όμως, το ερώτημα στο οποίο επιχειρούν να απαντήσουν είναι «με ποιόν και προς τα που» την επόμενη ημέρα, με τον αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, Μενέλαο Γκίβαλο, τον δημοσιογράφο, Τάσο Παππά, την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου να βρίσκονται στο πάνελ των ομιλητών

Οι δύο εκπλήξεις

Δρίτσας: Αίσθηση προκαλεί ωστόσο ότι σε αυτή την εκδήλωση που θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Τιτάνια θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Θοδωρής Δρίτσας ο οποίος –αν και ακολουθεί δικό του μονοπάτι- αρκετές φορές συντάσσεται με την τάση των 53+.

Πολλά στελέχη έχουν απορία για το που θα κινηθεί με τις επισημάνσεις του ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και αν η παρουσία του αποτελεί προσχώρησή του στη νέα τάση.

Σκουρλέτης: Η δεύτερη έκπληξη είναι η επιλογή του νέου γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος –σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- έχει αποφασίσει να μην παρευρεθεί στην εκδήλωση αν και προσκλήθηκε. Για κάποιους, η άρνηση Σκουρλέτη να δώσει το παρών στην εκδήλωση, αποτελεί την απάντησή του στο γεγονός ότι στελέχη από τη συγκεκριμένη τάση, επιχείρησαν να τον «κόψουν» από γραμματέα του κόμματος βάζοντας εμπόδια αν και τον είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας. Συνομιλητές του ωστόσο εξηγούν, ότι ο Π.Σκουρλέτης δεν ήθελε με την παρουσία του εκεί, να ενισχύσει την εικόνα ότι πρόκειται για κεντρική εκδήλωση του κόμματος κι όχι για εκδήλωση μιας υπό διαμόρφωση τάσης.

Οι «53», το ΚΙΝΑΛ και το πρωινό του Σταμάτη

Στον αντίποδα η τάση των «53+» που συγκεντρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες να συζητήσει πριν από την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή, θέτει όρια στο εύρος των συνεργασιών. Ζητά προγραμματικές συγκλίσεις σε αριστερό πλαίσιο και λέει όχι σε κόμμα «λίγο απ’ όλα».

Μάλιστα πριν την κεντρική επιτροπή αναμένεται –όπως κι άλλες φορές- να καταλήξουν σε πολιτική πρόταση που θα θέσουν προς συζήτηση βάζοντας μάλιστα θέματα για την συνεργασία Κουμουνδούρου –Μαξίμου.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως (αποτελεί σημείο αναφοράς για τους 53+) δημοσίως στη Βουλή, επέλεξε να προειδοποιήσει με «δηλητηριώδες χιούμορ» το ΚΙΝΑΛ για τη στάση των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας ότι αν συνεχίσει η η Χαριλάου Τρικούπη να αγνοεί τις ανάγκες των καιρών για προοδευτική συμπαράταξη, τότε θα απορροφηθεί από τη ΝΔ.

«Βλέπω μια απόκλιση από τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη» ανέφερε για το ΚΙΝΑΛ ο υπουργός Οικονομικών συμπληρώνοντας : « βλέπω ένα Κόμμα που δεν θέτει ζητήματα εκτός από το να φέρει σε αμηχανία την Κυβέρνηση με πράγματα που ξέρετε ότι δεν είναι αλήθεια και ξέρετε, ότι αυτά τα Κόμματα είναι πολύ αναλώσιμα, που δεν μπαίνουν σε μια ευρωπαϊκή ιστορία. Είναι πολύ αναλώσιμα και από τη Ν.Δ. και θα με συγχωρήσει ο κ. Βεσυρόπουλος, αν αναφερθώ μόνο στον κ. Σταμάτη. Ο κ. Σταμάτης πριν από το πρωινό του τρώει τρία – τέσσερα τέτοια Κόμματα και μετά κάθεται να φάει το πρωινό του αποφασίζοντας τι θέλει να κάνει στην υπόλοιπη ημέρα του».

Ως προς την τύχη των συντάξεων πάντως, ο κ.Τσακαλώτος και στην εκδήλωση της τάσης δεν είχε ξεκάθαρη απάντηση, ενώ στη Βουλή επισήμανε ότι έχει εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει να μην μειωθούν, προειδοποιώντας την αντιπολίτευση να μην «βάλει όλα τα αυγά» στο καλάθι των μειώσεων γιατί θα χάσει.

Και οι δύο τάσεις δίνουν μάχη συσχετισμών καθώς επιδιώκουν η κάθε μία να εκλέξει τους δικούς της στη νέα –μικρότερη- πολιτική γραμματεία (19 μέλη + Πρόεδρο και Γραμματέα).

Η πλειοψηφία θέλει 12 μέλη και απομένουν επτά θέσεις για όλες τις άλλες πλευρές ενώ με βάση το καταστατικό μόνο ως το 25% της σύνθεσης του οργάνου μπορεί να κατέχει υπουργική θέση.