Αναμένεται νέα νομοθετική παρέμβαση στο ασφαλιστικό

Νέα νομοθετική παρέμβαση για το ασφαλιστικό θα υπάρξει -σύμφωνα με πληροφορίες- το προσεχές χρονικό διάστημα, αφού προηγηθούν συνεννοήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Ζητήματα προς εξέταση, αποτελούν:

– Η επιβάρυνση των 110 εκατομμυρίων ευρώ από την κυβερνητική απόφαση να μην επιστραφούν αναδρομικά τα ποσά του ΕΚΑΣ και την συνέχιση της μειωμένης συμμετοχής στα φάρμακα για όσους έχουν εξαιρεθεί της καταβολής του, αλλά και την καταβολή του επιδόματος σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων τον Ιούνιο.
– Τα 19 δις ευρώ της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων (τρία σχετικά άρθρα αποσύρθηκαν από το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου). Ζητούμενο για το κουαρτέτο, είναι ο έλεγχος της περιουσίας από το κεντρικό κράτος και όχι από ανώνυμη εταιρεία υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας.
– Η έκπτωση 50% για την πρώτη πενταετία δραστηριοποίησης νέων επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών να ξεκινάει από εισόδημα 10.000 και όχι 13.000 ευρώ. Η έκπτωση, βαίνει μειούμενη για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πέραν του ορίου που έχει τεθεί. Ξεκινώντας από χαμηλότερη βάση, περιορίζονται αυτομάτως και οι δικαιούχοι.
– Να εξαιρεθούν από τις ευνοϊκές ασφαλιστικές διατάξεις για τους αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές μας, αντιμετωπίζουν το ασφαλιστικό, ως αμιγώς οικονομικό θέμα και ζητούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την περιστολή δαπανών.
Γι αυτό είχαν θέσει εξ αρχής ζήτημα επανυπολογισμού και περικοπής κύριων και επικουρικών συντάξεων, χωρίς αστερίσκους ή δικλείδες ασφαλείας, όπως η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς για τους ήδη συνταξιούχους που προβλέπεται από τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο.

Εντωμεταξύ, νέα ρύθμιση χρεών με στόχο την είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εκτιμώνται σε 30 δις ευρώ, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων με δύο εναλλακτικούς όρους:

α) ο οφειλέτης να πληρώσει στο ακέραιο τις δόσεις που δεν μπόρεσε να καταβάλλει με την προϋπόθεση ότι πληρώνει κανονικά τις τρέχουσες εισφορές

β) αν δεν είναι ενήμερος, θα του δοθεί η δυνατότητα ένταξης στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για την εξόφληση των τρεχουσών εισφορών ενώ υποχρεούται παράλληλα να καταβάλει και τις ληξιπρόθεσμες δόσεις.

Απολύσεις- μισθοί

Στον αντίποδα, οι εργασιακές σχέσεις αντιμετωπίζονται από το κουαρτέτο ως διοικητικού χαρακτήρα ζήτημα, με τις παρεμβάσεις να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την μείωση της ανεργίας. Για τους ίδιους τους εργαζόμενους, ωστόσο, το θέμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το εισόδημα και την ποιότητα της εργασίας, καθώς οι δανειστές μας, ζητούν:

-Την καθιέρωση κατώτατου μισθού χωρίς τριετίες και κανένα επίδομα.
-Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.
-Παρεμβάσεις στο κόστος των υπερωριών.
-Την ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας και την εισαγωγή νέων.
-Την ελαστικοποίηση του πλαισίου διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος.
-Αλλαγές στο καθεστώς λήψης αποφάσεων για κινητοποιήσεις και
-την καθιέρωση της ανταπεργίας του εργοδότη.