Ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον θάνατο του Μάρκου Μέσκου: «Η Ελλάδα έχασε έναν μεγάλο ποιητή»

«Η Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα έχασε έναν μεγάλο ποιητή κι εμείς έναν καλό φίλο» αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον θάνατο του Μάρκου Μέσκου.

«Ο Μάρκος δεν μας ψήφιζε, γιατί ως φανατικός Εδεσσαίος είχε κρατήσει τα δικαιώματα στην γενέτειρά του. Ωστόσο, μας στήριζε με το έργο του μέχρι τέλους. Ήταν ένας σκεπτόμενος και πολιτικοποιημένος λογοτέχνης, κυρίως ποιητής, αλλά και πεζογράφος και δοκιμιογράφος. Μάρκο, θα μας λείψεις», σημειώνει η ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Για τον εκλιπόντα επισημαίνεται ότι γεννήθηκε το 1935 στην Έδεσσα, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Έγραψε ποίηση (πρώτη συλλογή «Πριν από το Θάνατο»– 1958), πεζά κείμενα, καθώς και δοκίμια προσωπικών αφορμήσεων.

Ήταν μέλος της ομάδας του περιοδικού «Σημειώσεις» στην Αθήνα και των «Χειρογράφων» στη Θεσσαλονίκη. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε άλλες γλώσσες. Βραβεύτηκε με το βραβείο ποίησης του περιοδικού «Διαβάζω», το 1996, για τη συλλογή «Χαιρετισμοί», με το βραβείο Καβάφη 2005, με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για το συνολικό ποιητικό του έργο και με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 2013, για τη συλλογή «Τα λύτρα».