Ανακαλείται η πρέσβης της Ελλάδας στη Βιέννη

Σκληραίνει τη στάση της η Ελλάδα έναντι της Αυστρίας, μετά τις μονομερείς ενέργειες της στο προσφυγικό. Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, η πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη, κυρία Αλειφέρη, καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: «Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.

Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης πάντως που έχει δημιουργηθεί και των χειρισμών που έχουν ακολουθηθεί είναι όσα συνέβησαν μόλις πριν μερικούς μήνες. Ηταν τον Οκτώβριο που ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επισκεπτόταν τη Μυτιλήνη για να δει από κοντά τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων.

Μόνο που η εικόνα που αντίκρισαν, δεν ήταν ίδια με αυτή που επικρατούσε πραγματικά στη Λέσβο. Και αυτό γιατί, είχαν φροντίσει, το ένα μετά το άλλο, τα πλοία να αδειάσουν το νησί από μετανάστες… Συγκεκριμένα, άρον-άρον είχαν απομακρυνθεί περίπου 7.000 άτομα από το νησί, ώστε να μη φανεί σε όλο της το «μεγαλείο» η δύσκολη κατάσταση! Μία κατάσταση που πλέον έχει μεταφερθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα!