Ανακάλυψη σημαντικού αρχαιοελληνικού μωσαϊκού

«Ευφρόσυνος» που σημαίνει «αυτός που χαίρεται τη ζωή», είναι η λέξη που αναγράφεται στο ηλικίας 2.400 ετών αρχαιοελληνικό μωσαϊκό που ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην επαρχία Χατάι κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Το μωσαϊκό αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο απεικονίζεται ένας σκελετός που έχει δίπλα του έναν αμφορέα με κρασί και ψωμί, στο οποίο αναγράφεται η λέξη «Ευφρόσυνος». Στο δεύτερο ένας άντρας κοιτά ένα ηλιακό ρολόι, με την επιγραφή «Τρεχέδιπνος Άκαιρος». Ενώ στο τρίτο μέρος που είναι σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένο, απεικονίζεται ένας έγχρωμος άντρας που ανάβει φωτιά. Δεν έχει ακόμα αποδοθεί πλήρως η μετάφραση, αλλά πιθανότατα ήταν κάποιο λογοπαίγνιο που είχε να κάνει με την έγκαιρη προσέλευση στο δείπνο. Κάτι σαν “αν φτάσεις καθυστερημένος στο δείπνο θα το απολαύσεις στην άλλη ζωή”;

Για την σπουδαία ανακάλυψη μίλησε η αρχαιολόγος Ντεμέτ Καρά από το Αρχαιολογικό Μουσείο της επαρχίας Χατάι. Σύμφωνα με αυτή, το μωσαϊκό βρισκόταν στη τραπεζαρία μίας οικογένειας που πιθανότατα ανήκε στην ανώτατη τάξη της Αντιόχειας του 3ου αι. π.Χ.

«Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που χαρακτήριζαν τα σπίτια της ελληνορωμαϊκής ελίτ εκείνη την εποχή: το λουτρό και η τραπεζαρία», είπε η Καρά, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ.

Η αρχαία πόλη της Αντιόχειας δημιουργήθηκε στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ορόντη και ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Σέλευκο Α’ το Νικάτορα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς τιμή και μνήμη του πατρός του Αντίοχου. Ήταν λίκνο του ελληνικού πολιτισμού στην Μέση Ανατολή για περισσότερα από 1000 χρόνια. Από τον 10ο αιώνα και μετά τις καταστροφικές επιδρομές κατακτητών όπως οι Άραβες και οι Σταυροφόροι η Αντιόχεια παρήκμασε οριστικά.

mosaic2