Αλ. Τσίπρας: Ήταν φυσικό φαινόμενο το σκάνδαλο Novartis;

«Ποτέ άλλοτε σκάνδαλα με πολιτικές προεκτάσεις δεν έμειναν ορφανά πολιτικής ευθύνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό έπραξε με παρρησία ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά και το ίδιο ο Κώστας Καραμανλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Δεν έκαναν μηνύσεις στη δικαιοσύνη ή στους πολιτικούς αντιπάλους τους», πρόσθεσε μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

«Υπάρχει σκάνδαλο Novartis, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αφού λοιπόν υπάρχει ένα ερώτημα έχω. Πώς έγινε αυτό το σκάνδαλο. Φύτρωσε; Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν γι’αυτό το σκάνδαλο;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

«Όσοι κυβερνούσατε όλα αυτά τα χρόνια, δεν παίρνατε τίποτα χαμπάρι για αυτό το σκάνδαλο; Δεν μιλάμε εδώ για μικροποσά. Μιλάμε για ποσά που επηρέασαν ευθέως τη δημοσιονομική πορεία της χώρας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Για όλο αυτό το σκάνδαλο, πολιτική ευθύνη υπάρχει;»

Σημείωσε επίσης ότι «δεν πρόκειται να μιλήσω από αυτό εδώ το βήμα ως εισαγγελέας» και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει πολιτικά και όχι νομικά. «Και ερωτώ για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, πολιτική ευθύνη υπάρχει;», συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών», καθώς και για προσβολή των θεσμών και της Δημοκρατίας, ενώ τόνισε ότι η υπόθεση θα προχωρήσει και θα αποδοθεί Δικαιοσύνη «θέλουν δε θέλουν».

«Αντί με θάρρος να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη που σας αναλογεί έχετε εξαπολύσει μία επίθεση κατατρομοκράτησης», τόνισε, ενώ σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επεσήμανε ότι «είπε πάνω από 20 φορές θα λογοδοτήσετε. Θα έφτιαξε πάνω από δέκα ειδικά δικαστήρια για εμένα. Ούτε ο Ρωχάμης δεν είχε τόσες κατηγορίες».

«Δεν τα φάγαμε μαζί»

Είπε επίσης ότι «αποδεικνύεται πως δεν τα φάγαμε μαζί», σημειώνοντας ότι «τα έφαγε μια οικονομική, κοινωνική-πολιτική ελίτ που έστησε επί δεκαετίες τα δίκτυα της εξουσίας της και παραθεσμικούς μηχανισμούς επιρροής και εκβιασμών. Τα ονοματεπώνυμα της, θα τα βρείτε στις χρυσές λίστες των φορολογικών παραδείσων».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την εθνική αντιπροσωπεία να επιλέξει τον μοναδικό θεσμικό δρόμο για τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, υπερψηφίζοντας τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.

«Ύπουλο χτύπημα της διεθνούς συνωμοσίας του καπιταλισμού η αναβάθμιση από Moody’s»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση και από τον οίκο Moody’s. Σχολίασε σκωπτικά ότι δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης πως τη στιγμή που μιλούσε «δόθηκε ένα άλλο ύπουλο χτύπημα της διεθνούς συνωμοσίας του καπιταλισμού», με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Moody’s.

SHARE