Ακροδεξιό κόμμα στη Γερμανική Βουλή; Πάλι; (Photos)

Ενα ισχυρό ταμπού έπεσε στη μεταπολεμική Γερμανία μετά την επιτυχία στις τοπικές εκλογές του ακροδεξιού κόμματος AfD. Κάτι που μοιάζει φυσικό λόγω της δυσαρέσκειας που προκάλεσε η άφιξη 1 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών το 2015 στη χώρα.
Το κίνημα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) κέρδισε μεταξύ 12,4% και 24,3% των ψήφων στα τρία καντόνια που εξέλεξαν τα τοπικά κοινοβούλια, την Κυριακή 13 Μαρτίου. Ποσοστά που δεν είχαν ποτέ σημειωθεί στην μεταπολεμική Γερμανία, αφού το ακραίο λαϊκίστικο κόμμα ξεπέρασε σε επιδόσεις ακόμη και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν εδώ και καιρό ότι όπως συνέβαινε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στη Γερμανία υπήρχε έδαφος για ένα λαϊκίστικο ξενοφοβικό κόμμα. Αλλά το ναζιστικό παρελθόν της χώρας και το αίσθημα ενοχής που είναι ακόμη διάχυτο λειτουργούσαν σαν φρένο σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες όπως η Αυστρία, η Ελβετία ή η Γαλλία. Το κίνημα AfD αφού ξεκίνησε ως ευρωσκεπτικιστικό κόμμα και κατήγγειλε την οικονομική στήριξη της Γερμανίας στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, τώρα γνωρίζει άνοδο εξαιτίας των μεταναστών που έφτασαν στη Γερμανία και «παίζει» με τον φόβο του ξένου.
Αρχικά, το εν λόγω κίνημα ήταν περιορισμένο στην ανατολική Γερμανία αλλά σήμερα «γίνεται ένα γερμανικό εθνικό κόμμα», όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αυτή η εκρηκτική άνοδος του ακραίου και ξενοφοβικού κόμματος θεωρείται από πολλούς ως άμεση συνέπεια της πολιτικής στρατηγικής της Άνγκελα Μέρκελ η οποία έφερε το κόμμα της CDU περισσότερο στο κέντρο, τα τελευταία δέκα χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ότι με την άνοδο του AfD οι σοσιαλδημοκράτες του SPD χάνουν έδαφος ενώ η δεξιά πτέρυγα του κόμματος της Μέρκελ νοιώθει προδομένη.
«Το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, το CDU, γλίστρησε προοδευτικά προς τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας και προς τα αριστερά, επί ηγεσίας της Μέρκελ» επισημαίνει ο καθηγητής Bernhard Wessels του πανεπιστημίου Humbold του Βερολίνου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η συντηρητική καθημερινή εφημερίδα Die Welt πάει, μάλιστα, πιο μακριά: «Το AfD είναι ένα παιδί της Μέρκελ γιατί το CDU έχασε την ταυτότητά του».

Η Frauke Petry είναι το νέο πρόσωπο του γερμανικού εθνικισμού. Είναι επικεφαλής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία από το 2015 και κατόρθωσε να εκφράσει όλους τους φόβους των Γερμανών για τους μετανάστες.
 «Η δύναμη των συστημικών κομμάτων, του CDU και SPD οπισθοχωρεί θεαματικά» δήλωσε η Petry μετά τη μεγάλη νίκη του κόμματός της στις τοπικές εκλογές της Κυριακής.
 Αυτή η μελαχρινή με τα κοντά μαλλιά και τη νεανική εμφάνιση κατόρθωσε να μετακινήσει το κόμμα της, το οποίο ως τώρα ήταν καθαρά αντι-ευρωπαϊκό, στα θέματα της μετανάστευσης. Μέσα στην προσφυγική κρίση, και μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις μεταναστών εναντίον γυναικών στην Κολωνία, ο πολιτικός της λόγος βρήκε απήχηση.

Ιδεολογικά η Petry εξ’ αρχής κινήθηκε στον χώρο της δεξιάς. Αρχικά θέλησε να ενταχθεί στο CDU, στο συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ, η οποία κατάγεται επίσης από την ανατολική Γερμανία. Αλλά επέλεξε να ενταχθεί στο AfD, το οποίο ιδρύθηκε το 2013 και ήταν ένα μικρό αντι-ευρωπαϊκό κόμμα, εναντίον του ευρώ. Εγινε επικεφαλής του το 2015 και φιλοδοξεί να μπει στο γερμανικό κοινοβούλιο στις εκλογές του 2017.
Mε αυτό το μικρό δεξιό κόμμα η Petry κατόρθωσε να κάνει μια πολεμική μηχανή εναντίον των μεταναστών. Παραγκώνισε τον ιδρυτή του κόμματος Bernd Lucke, ο οποίος αποχώρησε, και έστρεψε το AfD ακόμη δεξιότερα, κάνοντας τον πόλεμο εναντίον των μεταναστών κεντρικό της θέμα. Η γραμμή της επιδοκιμάστηκε από το 60% των οπαδών της στο συνέδριο που την εξέλεξε επικεφαλής.
 Σε αυτό το συνέδριο η Petry ζήτησε την παραίτηση της Μέρκελ γιατί άνοιξε την πόρτα και τα σύνορα της Γερμανίας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

«Παραιτήσου Μέρκελ, μπορείς να το κάνεις» ήταν το σύνθημα της Petry, η οποία παράφρασε το σύνθημα της καγκελαρίου «Wir schaffen das» (Μπορούμε να το κάνουμε) υπέρ των μεταναστών.
 Σε μια Γερμανία που είναι σημαδεμένη από την ιστορία της, το AfD βρίσκεται ανάμεσα στους ακροδεξιούς διαδηλωτές της Pegida και στην παραδοσιακή δεξιά. 
 Η Petry αρνείται κάθε ομοιότητα με την Μαρίν Λεπέν. «Η Μαρίν Λεπέν διχάζει υπερβολικά. Είναι ακροδεξιά, το πάει πολύ μακριά. Το οικονομικό πρόγραμμά της είναι σοσιαλιστικό, ενώ το δικό μας είναι φιλελεύθερο».

Η Frauke Petry γεννήθηκε στην ανατολική Γερμανία το 1975. Μεγάλωσε στη Δρέσδη σε μια οικογένεια σχετικά εύπορη, ο πατέρας της ήταν μηχανικός και η μητέρα της χημικός. Οταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, η οικογένεια μετακόμισε στη δυτική Γερμανία.
Ηταν πάντα καλή μαθήτρια, σπούδασε χημεία και παντρεύτηκε έναν συμφοιτητή της ο οποίος έγινε πάστορας, έκαναν τέσσερα παιδιά αλλά χώρισαν στο μεταξύ. Με τη μητέρα της δημιούργησε μια μικρή επιχείρηση η οποία κατασκεύαζε λάστιχα αυτοκινήτων στη Σαξονία.


Πηγή: iefimerida.gr

frauke-petry1low

Frauer2low

Frauerlow