Ακιντζί: Οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν τη διακυβέρνηση

«Η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί τη διακυβέρνηση», τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε σε 7 τουρκοκυπριακούς σταθμούς, ο κ. Ακιντζί εκτός των εσωτερικών θεμάτων της κυβέρνησης του, αφιέρωσε χρόνο στις σχέσεις με την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Αναφορικά με τη διάσκεψη του Κρανς Μοντανά δήλωσε ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του σε ότι αφορά τις προσπάθειες για λύση της προηγούμενης περιόδου.

Αναφερόμενος ξανά στο φυσικό αέριο και τις τελευταίες εξελίξεις, είπε ότι κανένας, ούτε και η ΕΝΙ, δεν αμφισβήτησε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και ότι αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά απευθυνόταν με θετικό τρόπο προς τους ίδιους και στην Τουρκία, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό.

«Η πιο φτηνή λύση για μεταφορά του αερίου στη Δύση είναι η Τουρκία», ανέφερε ο Ακιντζί, προσθέτοντας ότι εντούτοις οι Ελληνοκύπριοι επιχειρούν να στείλουν το αέριο μέσω Αιγύπτου ή Ελλάδας.

Επιπλέον ο κ. Ακιντζί τόνισε τη σημασία μιας ενδεχόμενης συνάντησης του με τον Νίκο Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι με την αποτυχία χάνουν όλες οι πλευρές. Ισχυρίστηκε πάντως ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ευθύνεται για το αδιέξοδο και όπως δεν έφερε την ευθύνη το 2004, δεν φέρει την ευθύνη ούτε και σήμερα.

Σχετικά με τις επαφές του «υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι στην ιταλική πρωτεύουσα ο κ. Ακιντζί έκανε λόγο για σημαντικές επαφές που δεν περιορίστηκαν με συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΝΙ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «αυτή η γη έχει χορτάσει από πολέμους» και πως από εδώ και πέρα οτιδήποτε γίνει πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου για την ειρήνη».

Τέλος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να οικοδομήσει εκ νέου μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Νίκο Αναστασιάδη και είπε ότι προς το παρόν επιθυμεί να πληροφορηθεί την πραγματική διάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη. «Ας του δώσουμε μια ευκαιρία, μόλις βγήκε από τις εκλογές», ανέφερε.

SHARE