Ακάρ: Εκλαμβάνουμε ως “αδυναμία” την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα

“Προστασία των συνόρων του ΝΑΤΟ” βάφτισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τα δύο παράνομα μνημόνια που υπέγραψε η χώρα του με τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι “τα νότια σύνορά μας είναι τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ. Για αυτό και το να προστατεύουμε τα νότια σύνορά μας είναι για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης. Οι επιδιώξεις μας για το ΝΑΤΟ είναι προς το εθνικό μας συμφέρον. Δεν τίθεται ερώτημα στο αν μπορούμε να κάνουμε πίσω από τις λογικές μας διεκδικήσεις”.

Σχολιάζοντας την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα είπε ότι “το λαμβάνουμε ως αδυναμία, ως ανεπάρκεια”, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων, ενώ επεσήμανε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη δεν στρέφεται εναντίον κανενός κράτους.

“Το να μη βρίσκεται η Τουρκία μέσα στα όποια σχέδια, δεν γίνεται, διότι είμαστε εγγυήτρια δύναμη”, είπε ο Ακάρ και για τα μάτια του κόσμου είπε και πως: “Καλούμε όλες τις πλευρές στο τραπέζι, να λύσουμε το πρόβλημα”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος στο γιατί η Τουρκία δέχτηκε το σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη Βαλτική, χωρίς να ζητήσει αντάλλαγμα, ενώ στη συνέχεια, ως συνήθως, υπαναχώρησε, ο Ακάρ ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας πως για άλλη μια φορά η Τουρκία ήθελε “kazan kazan” παιχνίδι, δηλαδή να γίνει αποδεκτό το σχέδιο για τη Βαλτική ταυτόχρονα με το τουρκικό σχέδιο για τους Κούρδους της Συρίας.