Αισιοδοξία Ντάισελμπλουμ για το χρέος αν όλοι βάλουν «νερό στο κρασί τους»

Αισιόδοξος για την σύναψη συμφωνίας για το χρέος εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εν όψει της συνεδρίασης της Τρίτης 24 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές βάζουν «νερό στο κρασί τους».

«Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε συμφωνία» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, και τόνισε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις για το χρέος.

Εξηγώντας την αισιοδοξία του είπε ότι η πλευρά που ζητά βαθιά αναδιάρθρωση άμεσα έχει «μετριάσει» τις θέσεις της, ενώ ταυτόχρονα και η άλλη πλευρά, που υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε τώρα με το ζήτημα του χρέους, έχει «μετακινηθεί λίγο». «Έτσι μειώνεται το χάσμα», συμπλήρωσε, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ο κ. Ντάιλσελμπλουμ επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει νομοθετήσει σειρά μέτρων και συνεπώς οι ευρωπαίοι εταίροι «πρέπει να τηρήσουν την υπόσχεσή τους» για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Όσον αφορά τα σενάρια που μελετώνται, ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας είπε ότι υπάρχουν ιδέες για τη βραχυπρόθεσμη περίοδο, όπως μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας, αλλά και για τη συνέχεια, όπως περίοδοι χάριτος, και επιμήκυνση των δανείων.

Υπογράμμισε ότι αυτό που θέλει είναι ένα ξεκάθαρο σχέδιο του ποια μέτρα θα χρησιμοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιστάσεις και στο πλαίσιο αυτό συμφώνησε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν είναι δυνατό να δοθούν απαντήσεις για το χρέος προτού «γνωρίζουμε τι χρειάζεται».

Σε όλες τις διεργασίες για το χρέος το στοιχείο που πλέον λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν είναι ότι οι αντιρρήσεις που εκφράζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε εδράζονται σε πολιτικά κριτήρια και όχι σε οικονομικά, όπως προκύπτει από την επιστολή που ο ίδιος έστειλε στην γερμανική Βουλή, αφού εκείνο που φοβάται είναι οι προσεχείς εκλογές.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις εκπροσώπων του τις τελευταίες ημέρες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται αντίθετος σε βαθιές παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.