Αίρεται η ασυλία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ιωάννη Σαχινίδη

Tην άρση της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ιωάννη Σαχινίδη, αποφάσισε η Ολομέλεια για υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης εναντίον της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, την οποία είχε χαρακτηρίσει «ηθικό αυτουργό» της δολοφονίας των δύο στελεχών της ΧΑ στο Νέο Ηράκλειο.

Την άρση ασυλίας του βουλευτή είχε εισηγηθεί ομοφώνως και η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής προς την Ολομέλεια του Σώματος. Υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Σαχινίδης ψήφισαν 183 βουλευτές, κατά ψήφισαν 4 βουλευτής, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν δύο λευκά ψηφοδέλτια.

Απεναντίας, η Ολομέλεια αποφάσισε να μην αρθεί η ασυλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννη Δέδε, για υπόθεση παράλειψης κατάθεσης δήλωσης «πόθεν έσχες» ως ιατρός- διευθυντής στο ΚΑΤ και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, για υπόθεση συμμετοχής του σε κινητοποιήσεις κατά της πληρωμής διοδίων.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Δέδες, ζήτησε να μην αρθεί η ασυλία του επισημαίνοντας πως η δίωξή του δεν είναι πολιτικού ενδιαφέροντος. Όπως είπε, όταν ήταν διευθυντής στο ΚΑΤ, που είχε την υποχρέωση να υποβάλλει πόθεν έσχες, από κακή πληροφόρηση ως προς τον τρόπο και την Αρχή κατάθεσής της, υπέβαλλε δήλωση περιουσιακής κατάστασης στην εισαγγελία. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, κλήθηκε να απολογηθεί στον εισαγγελέα για μη υποβολή δήλωσης, οπότε και κατέθεσε αντίγραφο της αρχικής δήλωσης που είχε ταχυδρομήσει με απλό φάκελο, στο ΣΔΟΕ (Πειραιώς 207). Κατόπιν, αναβλήθηκε δύο φορές η υπόθεση στο ακροατήριο, παρότι ο ίδιος παρέστη και έκτοτε εξελέγη βουλευτής. Η Ολομέλεια αποφάσισε με ψήφους 108 κατά, 78 υπέρ και τρία «παρών», να μην αρθεί η ασυλία του κ. Δέδε. Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, είχε εισηγηθεί, κατά πλειοψηφία, την άρση της ασυλίας του βουλευτή.

Κατά της άρσης της ασυλίας του κ. Μεϊκόπουλου ψήφισαν 177 βουλευτές, ενώ 12 βουλευτές ψήφισαν υπέρ.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ