Αγωνία και προβληματισμός για πιθανή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για μεταναστευτικό

Μήπως γίνει de facto αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία ώστε να προχωρήσει το σχέδιο Μέρκελ-Νταβούτογλου ή θα ασκήσει βέτο η Κύπρος;
Τι θα κάνει η Ελλάδα;
Οι περισσότεροι Τούρκοι δεν θέλουν πλήρη συμμετοχή στην ΕΕ.
Ο Κάμερον ζητάει από το ΝΑΤΟ να σταματάει τα πλοιάρια των παράνομων μεταναστών εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και να τα γυρίζει πίσω πριν μπουν στα ελληνικά χωρικά.

Του Νίκου Αθηναίου

Αργότερα σήμερα θα γνωρίζουμε αν το «κείμενο θέσεων» στο οποίο κατέληξαν οι 28 της ΕΕ αργά χθες το βράδυ θα εγκριθεί από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ώστε ΕΕ και Τουρκία να συνάψουν ομόφωνη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Βασικός στόχος της ΕΕ είναι η λήψη μέτρων που θα αποτρέπουν τις μαζικές ροές μεταναστών προς Ελλάδα και Ευρώπη, οι οποίοι από τις αρχές του 2015 έως σήμερα αριθμούν περίπου 1-1.2 εκατομμύρια εξαιτίας του πολέμου στη Συρία. Στο επίκεντρο του προβληματισμού και της ανησυχίας για την οριστική συμφωνία – οι όροι της οποίας θα θίγουν την τύχη και των ελληνικών εθνικών θεμάτων – είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο – που κάθε άλλο παρά σύννομη είναι – το Κυπριακό, θέματα νομιμότητας για την ανταλλαγή των Συρίων από Ελλάδα προς Τουρκία και από Τουρκία προς ΕΕ – επειδή η Τουρκία δεν είναι πλήρες μέλος της Συνθήκης της Γενεύης και επειδή δεν υπάρχουν κατάλληλοι μηχανισμοί και δομές σε προσωπικό και τεχνικό επίπεδο στα ελληνικά νησιά για τη διεκπεραίωση μεταναστευτικών θεμάτων — το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν, η απροθυμία χωρών μελών να φιλοξενούν ισλαμιστές στο έδαφός τους, και θέματα ασφαλείας όπως είναι το ζωτικό θέμα των βιομετρικών δεδομένων – που αφορά τουλάχιστον σε Ελλάδα και Τουρκία. Η εισροή τζιχαντιστών προς Ελλάδα και Ευρώπη είναι εύκολη σήμερα.

Υπάρχει, επίσης, το πολύ πιθανό ενδεχόμενο οι μετανάστες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα να μείνουν για πάντα εδώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική συνοχή της χώρας. Διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταλαβαίνουν την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών εξαιτίας του μεταναστευτικού και την πολύ πιθανή άνοδο των αποκαλούμενων ευρωσκεπτικιστικών και αντιισλαμιστών στην Ευρώπη στο εγγύς μέλλον.

Οι πολιτικές ελίτ και τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες προκλήσεις και με την ανάγκη για μεγαλύτερη επαφή και επικοινωνία με τις κοινωνίες στις οποίες ζουν. Η ΕΕ, πάντως, φαίνεται να δέχεται επιστροφές Συρίων προσφύγων από Τουρκία συνολικά μέχρι 72.000 άτομα.

Και ενώ πολλή κουβέντα γίνεται για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, δημοσκόπηση του «Κέντρου Αντικειμενικής Έρευνας» που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Σαμπάχ αντανακλά την τουρκική νοοτροπία ξεκάθαρα: 65% των Τούρκων δεν θέλουν την «πλήρη συμμετοχή» στην ΕΕ – δηλαδή, δε θα έλεγαν όχι σε ειδική σχέση με την ΕΕ με ότι αυτό υποκρύπτει – αναφέρονται περιφρονητικά για την ΕΕ, ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα των μεταναστών/προσφύγων είναι ευρωπαϊκό και δεν αφορά την Τουρκία, και δηλώνουν σε απειλητικό τόνο ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ με την Τουρκία τότε οι μαζικές ροές προς Ευρώπη και μέσω Αιγαίου θα συνεχιστούν.

Σαφώς ρεαλιστής ο Άγγλος Πρωθυπουργός κ, Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε τον κίνδυνο από τους μετανάστες που θα θελήσουν να φεύγουν από τη Λιβύη προς Ευρώπη όσο οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται και για το λόγο αυτό δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να εγκρίνει την ανάπτυξη πλοίων του Αγγλικού Ναυτικού κατά μήκος των βορειοαφρικανικών ακτών που θα εμποδίζουν τον απόπλου παράνομων μεταναστών την ώρα που θα αποπλέουν από εκεί έως το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις των Times της Μάλτας και της Daily Mail, ο κύριος Κάμερον ζήτησε από τους εταίρους να παρέμβουν στο ΝΑΤΟ ώστε το τελευταίο να γίνει αποτελεσματικό στα σύνορα με την Τουρκία στο Αιγαίο, λέγοντας ότι πρέπει να επεμβαίνει και να στέλνει πίσω στην Τουρκία τα πλοιάρια με παρανόμως διακινούμενους μετανάστες τη στιγμή που αποπλέουν από τις τουρκικές ακτές και πριν καν μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Στη διάρκεια του δείπνου, ο κύριος Κάμερον είπε επίσης ότι θα στείλει άμεσα «αρκετούς αξιωματούχους από την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος προκειμένου να συνδράμουν τις συνοριακές επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία». Θα εννοούσε προφανώς και με την έγκριση των ελληνικών αρχών.