Αγωγές ενστόλων για τα ειδικά μισθολόγια – Κάνουν λόγο για “αλητεία” και “απάτη”

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει μετά την νυχτερινή τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Ευκλειδη Τσακαλώτου με την οποία παγώνουν για τη διετία 2017-2018 όλες οι μισθολογικές ωριμάνσεις των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου.

Με όλα τα ένδικα μέσα ακόμη και με αγωγές σε βάρος συγκεκριμένων υπουργών, και κυρίως σε βάρος των κυρίων Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, προσανατολίζονται να αντιδράσουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, στην αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης για το πάγωμα δύο χρόνων στις μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές των υπαλλήλων.

Η απόφαση αυτή για το πάγωμα σημαίνει πρακτικά ότι για δύο χρόνια οι ένστολοι δεν θα περνούν τα επιπλέον χρήματα που προβλέπονται από την βαθμολογική τους εξέλιξη. Μάλιστα ενώ η απόφαση του ΣτΕ στο οποίο είχαν προσφύγει οι ένστολοι είχε βγάλει απόφαση ακυρωτική για το προηγούμενο πάγωμα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη της την απόφαση αλλά προχωρά σε νέο μαχαίρι των μισθών.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων έχει καλέσει σε έκτακτη γενική συνέλευση το απόγευμα του Σαββάτου όλες τις ομοσπονδίες και το ποιο πιθανό είναι αμέσως μετά να κατευθυνθούν στη Βουλή.

Η αντίδραση των συνδικαλιστών είναι έντονη και σφοδρή με πολλούς αστυνομικούς να κάνουν λόγο για «απάτη» και «αλητεία» καθώς τα περιθώρια για αντίδραση είναι στενά, ένα μόλις 24ωρο πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Θέατρο του παραλόγου από την κυβερνητική πλειοψηφία

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και εισηγητής στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο, Δημήτρης Καμμένος, εμφανίστηκε το πρωί του Σαββάτου να δηλώνει ξαφνικά ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει την εν λόγω τροπολογία εάν δεν υπάρξουν αλλαγές, ενώ ζήτησε άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τα μισθολογικά των ενστόλων.

«Βέτο. Είπαμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», είπε στον ΣΚΑΙ. Όπως δήλωσε ο κ. Καμμένος, έγινε γύρος τηλεφωνημάτων αναφορικά με το θέμα και θα υπάρξει διορθωτική δήλωση. “Οι εντολές ήταν ότι αν δεν αλλάξει δεν ψηφίζουμε”, σημείωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Όπως ανέφερε, η τροπολογία δεν θα πρέπει να επηρεάσει την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους και σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει σήμερα ρητή δέσμευση επίλυσης του θέματος εντός της ημέρας.

ΝΔ: Απύθμενη η κοροϊδία της κυβέρνησης

«Μετά την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία αναστέλλονται από 01/01/2017 έως 31/12/2018 οι μισθολογικές προαγωγές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής, αναρωτιόμαστε, ποιος είναι ο πυθμένας της κοροϊδίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», αναρωτήθηκε ο υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και συμπλήρωσε:
«Πότε επιτέλους ο κ. Καμμένος θα συμπεριφερθεί ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και θα προστατεύσει τα συμφέροντα των ε.ε. και ε.α. στελεχών, από την δημοσιονομική λαίλαπα του συγκυβερνήτη του;».