Αγρίνιο: Υποδοχή με.. γαρύφαλλα και γαρδένιες στον Γιώργο Παπανδρέου

Υπέρ του δέοντος υποδοχή επεφύλαξαν οι φίλοι του ΚΙΔΗΣΟ στο Αγρίνιο πρόεδρο του κινήματος Γιώργο Παπανδρέου με κάποιους από αυτούς να τον ραίνουν με γαρδένιες.

Στην ομιλία του που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα υπήρξε αρκετά επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Ο κ Παπανδρέου μεταξύ άλλων επισήμανε ότι αν εξασφαλίζονταν μια ελάχιστη συναίνεση, ίσως το δεύτερο και το τρίτο μνημόνιο, να μην ήταν αναγκαίες, ζητώντας και πάλι μια ελάχιστη συνεννόηση και ένα «εθνικό συμβόλαιο» για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται.

Η ομιλία του κ. Παπανδρέου ξεκίνησε με «ευχαριστίες» προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αντώνη Σαμαρά που «έκαναν κάποιες παρεμβάσεις σε δικά του νομοθετήματα κι ο κόσμος έμαθε για κάποιες από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν». Όπως ανέφερε, «με την τροπολογία που επιχείρησε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις offshore στους πολιτικούς, ο κόσμος έμαθε πως ο νόμος που έβαζε τέρμα στη σχέση των πολιτικών με τις εξωχώριες εταιρείες ήταν της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-2011».

Έκανε αναφορά στο opengov και κατηγόρησε την τρικομματική κυβέρνηση που ακολούθησε για απαξίωσή του, ενώ ζήτησε εθνική συνεννόηση ώστε η χώρα να περάσει τον κάβο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε πολλές αναφορές στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν την περίοδο της κυβέρνησής του, λέγοντας:

«Όλοι με πετροβολούσαν. Ο ένας με τα Ζάππεια και ο άλλος με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το σκίσιμο των μνημονίων. Δείτε τι έγινε στις άλλες χώρες. Πολιτικές δυνάμεις, στην Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, συνεργάστηκαν συνδιαπραγματεύτηκαν με την τρόικα και βγήκαν από τα μνημόνια. Αν γίνονταν αυτό σήμερα δεν θα μιλάγαμε για 3ο Μνημόνιο», εξήγησε για να συμπληρώσει «Σκεφτείτε να είχαμε ολόκληρη την διακυβέρνηση ηλεκτρονικά, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έφερε εξοικονόμηση όσο ο ΕΝΦΙΑ»

Ζητώντας να ανοίξουν και νέα πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπου θα φοιτούν και ξένοι φοιτητές είπε: «Τώρα μαλώνει η δεξιά συντήρηση με την αριστερή συντήρηση και κανείς δεν μιλά για τα πραγματικά προβλήματα. Να μιλήσουμε λοιπόν γιατί φτάσαμε ως εδώ και τι γίνεται από εδώ και πέρα και αν υπάρχει ελπίδα. Εγώ πιστεύω πως και βέβαια υπάρχει , φτάνει τα παθήματα του παρελθόντος να γίνουν μαθήματα.»

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Παπανδρέου στο κλίμα που επικράτησε στην πολιτική και την κοινωνία την περίοδο 2010 – 2011 επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμη κάποιοι που πιστεύουν πως το πρόβλημα είναι το Μνημόνιο, καταλογίζοντας παράλληλα τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή η οποία, όπως υποστήριξε, «διπλασίασε το χρέος και πολλαπλασίασε το έλλειμμα».

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την σημερινή κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι επιχειρεί ένα ξέπλυμα ευθυνών ενώ κάποιοι έφτιαξαν καριέρες σε βάρος του λαού λέγοντας πως πριν το μνημόνιο δεν υπήρχε πρόβλημα, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος επέλεξε να μην παίξει με τις ζωές 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ακόμη αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε: «Ήταν και είναι ένα Reality Show με αποτέλεσμα να μας δέσουν με ζουρλομανδύα όπως έγινε με τα σκληρά μέτρα ψηφίστηκαν πριν από δυο εβδομάδες. Μας έδεσαν στην κάθε λεπτομέρεια».

Τέλος, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν μετά την πρωθυπουργική του θητεία για ολιγωρία στις μεταρρυθμίσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε. Πιστεύω όμως πως μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας. Να φέρουμε ξανά την πολιτική στο προσκήνιο με αλλαγή πορείας να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από τους άλλους λαούς. Όχι όμως με ψευδοδιλλήματα, με προδότες και σωτήρες αλλά με ένα νέο συμβόλαιο για μια μεγάλη αλλαγή, με την κουλτούρα της συναίνεσης και του διάλογου» για να ολοκληρώσει λέγοντας: «Δεν μπορεί να μιλούν για εκτροπή και εχθρούς του κράτους εκείνοι που φώναζαν να καεί το μπ…. η Βουλή. Αλλά από την άλλη ποια είναι η πρόταση εάν παραιτηθεί η κυβέρνηση; Ας συνεννοηθούμε επιτέλους και αν αυτό δεν μπορεί να γίνει από την κορυφή, ας γίνει από την βάση».