«Εξοδος» προσφύγων από hotspot Χίου-Επεισόδια στα Ιωάννινα

Εκατοντάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν μαζικά το μεσημέρι της Παρασκευής το hotspot στη Χίο, μετά τα επεισόδια που έγιναν τη νύχτα, και κατευθύνονται προς την πόλη.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι άνδρες γυναίκες και παιδιά, με όλα τα υπάρχοντά τους, άνοιξαν τα συρματοπλέγματα και, χωρίς να συναντήσουν εμπόδιο από την αστυνομική δύναμη της ΒΙΑΛ, απομακρύνθηκαν από τον χώρο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στον χώρο όπου σημειώθηκαν οι συμπλοκές, έχουν απομείνει οι μισοί από τους περίπου 1.650 πρόσφυγες που φιλοξενούνταν εκεί.

xios

Οι άγριες συμπλοκές, που έγιναν τη νύχτα, ήταν για άλλη μία φορά, ανάμεσα σε Αφγανούς και Σύρους.

Τρία άτομα τραυματίστηκαν, ενώ υπήρξαν σημαντικές ζημιές στο ιατρείο του hotspot και στους χώρους καταγραφής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αγγίζουν τα 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του politischios.gr, μεμονωμένες ομάδες -για άγνωστο λόγο- ήρθαν σε αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα πολλοί να τραυματιστούν. Από την καταστροφική τους μανία δεν ξέφυγαν ούτε οι υποδομές του hotspot, αφού έσπασαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους.

Σε μία προσπάθεια διακοπής των επεισοδίων, η Αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου έχει ζητήσει ήδη από την Αθήνα συνδρομή με διμοιρία ΜΑΤ, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Οι Γιατροί του Κόσμου ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το hotspot, λόγω των επεισοδίων.

Σημειώνεται ότι στο hotspot της Χίου (με υποδομές για 1.200 άτομα) βρίσκονται περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προγραμματίσει για τις 10 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.

Επεισόδια στα Ιωάννινα

Την ίδια ώρα, επεισοδιακή ήταν η επιχείρηση εγκατάστασης 210 προσφύγων και μεταναστών στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων.

Για ώρες οι πρόσφυγες αρνούνταν να κατέβουν από τα λεωφορεία και να μπουν στις σκηνές, στο Κέντρο Φιλοξενίας και μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν από τις 9:30 το βράδυ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, τελικά υποχώρησαν.

Ανάμεσά τους, ήταν και πολλοί πρόσφυγες που τραυματίστηκαν στο κεφάλι κατά τα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ πολλοί υποστήριζαν πως χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, στη διάρκεια επιβίβασης στα λεωφορεία.

Ορισμένοι μάλιστα πρόσφυγες που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας, προέτρεπαν τους μετανάστες να φύγουν από την περιοχή.

Επισημαίνεται ότι το πρωί της Παρασκευής, η καταμέτρηση των προσφύγων έδειξε ότι ανέρχονται σε 52.046 στην ελληνική επικράτεια, ενώ οι νέες αφίξεις στα νησιά ήταν 339.