Αυστριακή ΥΠΕΣ: Η βαλκανική οδός έκλεισε για πάντα

Ο βαλκανικός δρόμος που οδηγεί στις πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά έκλεισε και θα παραμείνει κλειστός για πάντα, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας και εκ των πρωτεργατών της εφαρμογής του μέτρου των κλειστών συνόρων Γιοχάνα Μικλ – Λάιτνερ.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: η Βαλκανική οδός παραμένει κλειστή, και αυτό για πάντα».

Η Γιοχάνα Μικλ – Λάιτνερ επισήμανε ότι πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα που θα αποτρέψει πρόσφυγες και μετανάστες από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να επιχειρήσουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

«Αυτή η συμμαχία λογικής έχει μέχρι τώρα αναπτύξει μια αποφασιστική προσφορά στην διατήρηση της σταθερότητας και τάξης στους ανθρώπους στην Ευρώπη», είπε η Μικλ – Λάιτνερ, αναφερόμενη στις βαλκανικές χώρες που βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη βόρεια Ευρώπη.

Την Τετάρτη η ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορά της με την Ελλάδα στους μετανάστες, μετά τις αποφάσεις Σλοβενίας, Κροατίας και Σερβίας να επιβάλλουν αυστηρότερους κανονισμούς.