Αυστρία: Εκλογές στον αστερισμό του προσφυγικού

Εκατομμύρια Αυστριακοί προσέρχονται στις κάλπες σήμερα, Κυριακή, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ, αντιμετωπίζει τον ανεξάρτητο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος υποστηρίζεται από τους Πράσινους.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία επικράτησε με μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο, με 35,1% της λαϊκής ψήφου, ενώ ο κ. βαν ντερ Μπέλεν αναδείχτηκε δεύτερος με 21,3%.

Σημειώνεται ότι για την πρώτη φορά, 70 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που τα δύο παραδοσιακά κόμματα του κέντρου, οι Σοσιαλδημοκράτες και το Λαϊκό Κόμμα, δεν έχουν υποψήφιο στη διεκδίκηση της προεδρίας ενώ η αιφνιδιαστική άνοδος του κ. Χόφερ ήλθε υπό τη σκιά της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Το Κόμμα της Ελευθερίας έχει ακολουθήσει αντιμεταναστευτική προεκλογική γραμμή, αν και ο ίδιος ο υποψήφιος είναι γνωστός ως λιγότερο ακραίος σε σχέση με άλλα στελέχη της παράταξης.

Στην τελευταία μεγάλη προεκλογική του ομιλία, την Παρασκευή στη Βιέννη, ο κ. Χόφερ σημείωσε ότι όσοι είναι διατεθειμένοι να αφομοιωθούν στην αυστριακή κοινωνία και να ασπαστούν τον αυστριακό πολιτισμό είναι ευπρόσδεκτοι, όμως οι υπόλοιποι θα πρέπει να φύγουν.

«Αυτοί που σέβονται και αγαπούν την Αυστρία και έχουν βρει ένα νέο σπίτι εδώ είναι ευπρόσδεκτοι. Αλλά αυτοί που, πρέπει να το πούμε, δεν σέβονται τη χώρα μας, που μάχονται για το Ισλαμικό Κράτος, ή που βιάζουν γυναίκες, σε αυτούς λέω: Αυτή δεν είναι η πατρίδα σας. Δεν μπορείτε να μείνετε στην Αυστρία».

Το Κόμμα της Ελευθερίας έχει προκαλέσει πολλούς συναγερμούς στην Ε.Ε. κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Όταν εντάχθηκε σε κυβέρνηση συνεργασίας το 2000 άλλα κράτη προσπάθησαν να αποκλείσουν την Αυστρία από τα ευρωπαϊκά δρώμενα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μεταξύ των ιδρυτών της παράταξης, τη δεκαετία του 1950, βρίσκονταν και πρώην Ναζί, ωστόσο τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα νεότερα στελέχη έχουν προσπαθήσει να απομακρυνθούν κάπως από αυτό το παρελθόν.

Τέλος, θυμίζεται ότι η προσφυγική κρίση σε συνδυασμό με τη νίκη Χόφερ στον πρώτο γύρο, οδήγησαν στην αιφνιδιαική παραίτηση του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν στις αρχές Μαΐου.