Αδικα τους απειλούσε χθες το πρωί ο Νικ. Παπάς. Απτόητο το ΕΣΡ γνωμοδοτεί στην κυβέρνηση: « Οι υποδομές χωρούν 9-11 κανάλια πανελλήνια, αντί των 4»,που επέβαλε ο ίδιος ο κ.Παπάς.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης «ενταφίασε» σήμερα στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου είχε κληθεί για τις περίφημες 4 άδειες του νόμου Παππά.

Μπαρούφες αποδείχθηκαν οι ισχυρισμοί ΣΥΡΙΖΑ και τότε περιβάλλοντος Μαξίμου πέρυσι (με επικεφαλής τότε τον Νικ. Παπαά) δήθεν βασισμένοι σε ισχυρισμούς από ιταλούς επιστήμονες. Όπως ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ροδόλφος Μορώνης οι τεχνικές υποδομές της χώρας μπορούν να «σηκώσουν» από 9 έως 11 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι συχνότητες της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Ωστόσο τα μέλη του ΕΣΡ πρόσθεσαν πως «είναι στην διακριτική ευχέρεια κυβέρνησης και ΕΣΡ να αποφασίσουν πόσα από αυτά τα κανάλια θα είναι μεικτού ή θεματικού χαρακτήρα».

Παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν το πρωί από τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής Νίκο Παππά που τους απείλησε ακόμα και με ποινικές κυρώσεις και από μέλη της διάσκεψης των προέδρων αλλά και τον ίδιο τον κύριο Βούτση τα μέλη του συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασής απέφυγα να δεσμευτούν για το πότε θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία καθώς νομικά κενά και τεχνικά προβλήματα που δεν έχουν λυθεί απειλούν να οδηγήσουν εκ νέου σε φιάσκο ένα νέο διαγωνισμό.

Μάλιστα σε ερώτηση του βουλευτή της νέας Δημοκρατίας Γιάννη Τραγάκη εάν απειλούνται από το Νίκο Παππά τα μέλη του συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης ανέφεραν δεν απειλούμαστε και δεν πιεζόμαστε από κανένα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενημερώνοντας λίγο αργότερα τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε ότι όλοι συμφωνούν πως το καθεστώς της μη αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να σταματήσει και ο ίδιος εκτίμησε πως το νωρίτερο που μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία είναι οι τρεις μήνες.

ΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΔΕΙΑΣΕΙ ΤΟ ΕΣΡ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ( βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αττικής): Κύριε Υπουργέ, η επίκαιρη ερώτηση έχει να κάνει με τις σημαντικές καθυστερήσεις για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Η Βουλή των Ελλήνων με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ψήφισε τον ν. 4339/2015 σχετικά με την αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης. Κατά την εφαρμογή του νόμου πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης διαγωνισμός για την εν λόγω αδειοδότηση.

Λίγο πριν τον διαγωνισμό, οι ιδιοκτήτες των υφιστάμενων τηλεοπτικών σταθμών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου. Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε πως ο νόμος είναι στα πλαίσια που επιβάλλει το Σύνταγμα, αλλά η διαγωνιστική διαδικασία πρέπει να πραγματοποιηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο δεν είχε συσταθεί με υπαιτιότητα της αντιπολίτευσης.

Μετά τη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, συστάθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η ολομέλεια, το ΔΣ, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν περάσει έξι μήνες, αλλά ο διαγωνισμός δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Εμβρόντητη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί παλινωδίες που χρησιμοποιούνται ως δικαιολογίες για την καθυστέρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας μελών της διοίκησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω δηλώσεων είτε για προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις συντάξεις τους – πρόβλημα που λύθηκε με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή- είτε ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και το προσωπικό ώστε να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου σε κυριακάτική εφημερίδα.

Παρατηρούμε πως παρατείνεται το καθεστώς ανομίας λόγω της μη εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει έλλειμμα στην αξιοπιστία της ενημέρωσης, έλλειμμα δημοκρατίας και έλλειμμα στα οικονομικά του δημοσίου.

Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, ερωτάσθε εάν έχετε ενημέρωση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για το πότε υπολογίζει ότι θα αρθούν τα εμπόδια ώστε να πραγματοποιηθεί ο εν λόγω διαγωνισμός.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης): Κύριε Σκουρολιάκε, νομίζω ότι και εσείς και το Σώμα γνωρίζετε καλά -και όπως έχω πει επανειλημμένα- πως το πρώτιστο καθήκον για εμάς είναι η τήρηση του Συντάγματος. Και η τήρηση του Συντάγματος επιβάλλει αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται.

Τον περασμένο Γενάρη που δημοσιεύτηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας –η οποία κατά τη γνώμη μας ακατανόητα δεν επικύρωσε τον διαγωνισμό ο οποίος είχε ήδη διεξαχθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης- εμπεριείχε και δύο εκπλήξεις για τους πολέμιους της αδειοδότησης και τους οπαδούς της ασυδοσίας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Η πρώτη έκπληξη ήταν ότι αυτή η επίμαχη απόφαση επαναλάμβανε το γεγονός ότι το καθεστώς λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών άνευ αδείας αντίκειται στο Σύνταγμα. Για τους γνωρίζοντες, βέβαια, αυτό δεν ήταν κάποια νομική έκπληξη, ακριβώς διότι ήταν μια πάγια θέση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ήταν διατυπωμένη σε πάρα πολλές ευκαιρίες και προηγούμενες αποφάσεις.

Το δεύτερο πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο που είχε αυτή η απόφαση ήταν η διατύπωση ότι δεν ήταν νόμιμη η προηγουμένη σύνθεσή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Αυτή η διατύπωση ακριβώς δικαιώνει και εκ των υστέρων –γιατί τότε είχε γίνει και πάρα πολύς θόρυβος και είχαν ακουστεί και εδώ μέσα στην Αίθουσα ακραίοι χαρακτηρισμοί και για την Κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά- τη θέση και την πράξη της Κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και την παύση βεβαίως των μελών των οποίων η θητεία είχε προ πολλού λήξει.

Σε σχέση με την υλικοτεχνική υποδομή, το Υπουργείο μας έχει από την πρώτη στιγμή παραδώσει στην ηγεσία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ό,τι απαιτείται, ούτως ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή να διεξαγάγει τον διαγωνισμό.

Θέλω με την ευκαιρία της ερώτησής σας να υπογραμμίσω το εξής: Είπατε ότι τον διαγωνισμό τον έκανε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Μία πιο ακριβής διατύπωση θα ήταν ότι ο διαγωνισμός έγινε στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Διότι για να διεξαχθεί αυτός ο διαγωνισμός αξιοποιήθηκαν άξια στελέχη της δημόσιας διοίκησης τα οποία δεν ήταν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Και έρχομαι, λοιπόν, να πω ότι εδώ δεν προϋποτίθεται η ανάπτυξη δυνατοτήτων από το ίδιο το ΕΣΡ για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας. Εμείς για να διεξάγουμε τη δημοπρασία και για να τη σχεδιάσουμε απευθυνθήκαμε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στους ανθρώπους, δηλαδή, που μελετούν τη θεωρία των δημοπρασιών, στους καθηγητές της χώρας, οι οποίοι είναι ειδικοί στο θέμα. Δεν πήγαμε να ανακαλύψουμε την Αμερική.

Έχουμε παραδώσει, λοιπόν, αυτήν τη μελέτη, έχουμε παραδώσει από την εταιρεία Deloitte τη σχετική μελέτη για τον προσδιορισμό της ελάχιστης τιμής εκκίνησης, έχουμε παραδώσει τις οδηγίες για τη δημοπρασία, όπως τις παρέλαβαν οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, έχουμε παραδώσει το υλικό εκπαίδευσης των συμμετεχόντων και, βεβαίως, έχουμε παραδώσει και την προπαρασκευαστική εμπειρογνωμοσύνη για τη δημοπράτηση αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής.

Δεύτερον, έχουμε παραδώσει το πληροφοριακό σύστημα, το οποίο είχα και σε άλλη ευκαιρία τη δυνατότητα να επαναλάβω, το οποίο επιτρέπει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από όπου και αν βρίσκονται να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο μεταδιδόμενο τηλεοπτικό περιεχόμενο. Από το κινητό του, δηλαδή, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος και όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ανά πάσα στιγμή, παντού στην υφήλιο μπορούν να παραλάβουν ένα απόσπασμα, για το οποίο θα κληθούν ενδεχομένως να κρίνουν εάν πρέπει να προβούν στη διαδικασία των κυρώσεων και των σχετικών προβλεπομένων.

Πρέπει, επίσης, να υπογραμμίσω ότι τα στελέχη του Υπουργείου μας βρίσκονται σε διαρκή επαφή και ήδη έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την αύξηση του προϋπολογισμού του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Όπως αναφέρατε και εσείς, έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η σχετική τροπολογία η οποία επιτρέπει αύξηση των αμοιβών των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και εν ολίγοις νομίζω ότι υπάρχουν τα πάντα στη θέση τους για να διεξαχθεί αυτός ο διαγωνισμός.

Και εάν θέλω, με την ευκαιρία της ερώτησης, να στείλω ένα μήνυμα ,είναι ότι τα πάντα είναι έτοιμα, ξεκινήστε. Δεν μπορεί να υπάρχουν δικαιολογίες. Εμείς δεν παριστάναμε τους μαθηματικούς ή τους ειδικούς στην πληροφορική ή τους ειδικούς στον διαγωνισμό για να διεξάγουμε τον διαγωνισμό, αλλά απευθυνθήκαμε στους ειδικούς με απόλυτη εμπιστοσύνη στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και στους επιστήμονες, οι οποίοι υπηρετούν την επιστήμη η οποία θα μπορούσε, ας πούμε, να βοηθήσει και στη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θεωρώ ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πρέπει να εφαρμόζονται όλες και δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται α λα καρτ. Δεν υπάρχουν αποφάσεις που βολεύουν κάποιους και κάποιες άλλες που δεν τους βολεύουν. Άρα, λοιπόν, εάν σεβόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πρέπει να τις σεβαστούμε και εδώ.

Θέλω να σημειώσω ότι δεν φαντάζομαι ότι χρειάζεται ένας ολόκληρος μηχανισμός μονίμων υπαλλήλων στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο θα ασχοληθεί με την αδειοδότηση, γιατί θα είναι πολυπληθής αυτή η ομάδα και δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να κάνει. Πάρα πολύ σωστά είπατε ότι απευθυνθήκατε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, απευθυνθήκατε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Θέλω να σημειώσω ότι στον δημόσιο τομέα υπάρχουν πάρα πολλοί λειτουργοί καταρτισμένοι, άξιοι, αποτελεσματικοί και καλό θα είναι πραγματικά να τους χρησιμοποιούμε.

Αλλά, επιτρέψτε μου να μιλήσω και για κάτι ακόμα. Δεν προλαβαίνουμε να συνειδητοποιήσουμε. Αλλάζει το τοπίο το τηλεοπτικό; Συμβαίνει τίποτα; Εμείς ξέραμε ότι μέχρι τώρα η ΕΡΤ μόνο εξέπεμπε από διαφορετικούς διαύλους, δηλαδή ένα, δύο, τρία και υψηλής ευκρίνειας.

Αυτό το λέω γιατί υπήρξε ιδιωτικός σταθμός, και συγκεκριμένα ο ΣΚΑΪ, στις 7-5-2017, ο οποίος μετέδιδε διαφορετικό πρόγραμμα από δύο διαφορετικές συχνότητες, από τη συχνότητά του ψυχαγωγικό πρόγραμμα, το Survivor, και από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, τοπικής εμβέλειας, με το λογότυπο και των δύο καναλιών, μετέδιδε πρόγραμμα ενημερωτικό live για τις εκλογές στη Γαλλία. Έχει συμβεί κάποια αλλαγή που δεν το ξέρουμε; Μπορούν να συμβούν έτσι αυτονόητα αυτές οι αλλαγές; Είναι σύννομο αυτό; Έχει ενημερωθεί το ΕΣΡ, ήταν σε γνώση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μια τέτοια δράση; Τι συμβαίνει; Μπορεί έτσι να αλλάζουν μαγικά τα καντράν, οι οθόνες, να εκπέμπει ο καθένας από όπου θέλει χωρίς να ενημερώνει κανέναν; Εκτός αν είχε ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και είχε δώσει άδεια και αυτό είναι σύννομο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης): Κύριε Σκουρολιάκο, κοιτάξτε, σε σχέση με το πρώτο σκέλος του ερωτήματος δεν θα ήθελα να πω τίποτα άλλο, παρά να υπογραμμίσω ξανά, για άλλη μία φορά, ότι κι εμείς απευθυνθήκαμε στους ειδικούς. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο σχεδίασε τη δημοπρασία, η ιδιωτική εταιρεία που διεξάγει τις εκλογές στην Ελλάδα, τις εθνικές και τις άλλες, ανέπτυξε το λογισμικό, τα στελέχη της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που έχουν κάνει και άλλους διαγωνισμούς, συνέβαλαν στη διεξαγωγή του διαγωνισμού και συνεπώς δεν κληθήκαμε εκ νέου να εφεύρουμε τον τροχό. Δεν καλούνται να εφεύρουν εκ νέου τον τροχό και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και βεβαίως, όπως και εσείς, όπως και εγώ, και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης έχουν τις σχετικές πειθαρχικές, αστικές και ποινικές ευθύνες, εάν δεν τηρούν τα καθήκοντά τους, τους νόμους και το Σύνταγμα.

Αναφερθήκατε σε ένα περιστατικό ταυτόχρονης μετάδοσης προγράμματος ενός τηλεοπτικού σταθμού από δύο κανάλια. Κατ’ αρχάς, θέλω να θυμίσω ότι ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός, ο ΣΚΑΪ, είχε -ας το πούμε λίγο λαϊκά και απλά- κλέψει εκκλησία. Τι εννοούμε «είχε κλέψει εκκλησία»; Είχε μεταδώσει τη Λειτουργία για τον εορτασμό της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο υποκλέπτοντας το σήμα της ΕΡΤ. Και μάλιστα, τότε, υπήρχαν και κάποια τραγελαφικά σημεία στη μετάδοση, διότι οι τεχνικοί του σταθμού προφανώς δεν πρόλαβαν να προσαρμόσουν την εικόνα και το σήμα της ΕΡΤ εμφανιζόταν κάθε τόσο να το μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.

Πρέπει να σας πω, βεβαίως, ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα για παράλληλη μετάδοση δύο διαφορετικών προγραμμάτων ενός τηλεοπτικού σταθμού μέσω δύο διαφορετικών συχνοτήτων της DIGEA. Και σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, η συγκεκριμένη ενέργεια δεν γνωρίζουμε και δεν μπορεί να αποτελούσε πώληση προγράμματος, διότι αναμεταδόθηκε από το στούντιο του ΣΚΑΪ, σε ζωντανή μετάδοση και με το λογότυπό του. Δεν μπορεί επίσης η συγκεκριμένη ενέργεια να μπει υπό την ομπρέλα και τον τίτλο και τη λογική της δικτύωσης, η οποία υπάρχει στον ν. 4339 και υπήρχε και στον προηγούμενο νόμο, τον λεγόμενο νόμο Ρουσσόπουλου. Διότι δικτύωση επιτρέπεται μεταξύ μόνο περιφερειακών σταθμών, δηλαδή περιφερειακός σταθμός με περιφερειακό σταθμό μπορούν να έχουν συνεργασία και ανταλλαγή προγράμματος. Και βεβαίως νομίζω ότι, για να μη μασάμε τα λόγια μας, εδώ περιμένουμε και εμείς και νομίζω και ο κάθε Έλληνας πολίτης το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να λάβει τα μέτρα του και να ανταποκριθεί στις ευθύνες του για την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας, την οποία είναι και ο ρόλος του να διαφυλάξει.