Αδιανόητη πρόκληση: Σήκωσαν χάρτη για ανεξάρτητη Θράκη στο Ευρωκοινοβούλιο

Αδιανόητη για τα εθνικά συμφέροντα χώρας μέλους της ΕΕ θεωρείται η ανοχή του Ευρωκοινοβουλίου προς ομάδες τουρκοφώνων της Θράκης που εξυπηρετούν τα σχέδια της Άγκυρας με στόχο να αμφισβητηθεί η ελληνικότητα της Θράκης.

Συγκεκριμένα το Ευρωκοινοβούλιο παραχώρησε αίθουσα στο Στρασβούργο, για την πραγματοποίηση εκδήλωσης με θέμα «Ελευθερία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι στην Ελλάδα. Νομικά Κενά στα Δικαιώματα των Μειονοτήτων στην Ευρώπη».

Την εκδήλωση, οργάνωσε ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Κσάμπα Σόγκο. Και συμμετείχε ο Οργανισμός Εθνών και Λαών (UN-ΡΟ) -εκπροσωπεί μειονότητες από όλον τον κόσμο- και η αυτοαποκαλούμενη Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ΑΒΤ-TF).

Όταν η εκδήλωση γίνεται μεσούσης της προσφυγικής κρίσης σε κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου, σε μια περίοδο που η Ελλάδα δέχεται επίθεση από Βαλκανικές χώρες για τη διαχείριση του προβλήματος και με δεδομένες τις θέσεις της Άγκυρας για το ζήτημα της Θράκης, αν μη τι άλλο δημιουργούνται ερωτήματα και καχυποψία, αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα.

Ωστόσο απορίας άξιον είναι επίσης είναι ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει καν αντιδράσει στο συγκεκριμένο ατόπημα του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν ανθελληνικές οργανώσεις με αλυτρωτικές θέσεις, όπως η «Μακεδόνικη Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Εδέσσης» και η οργάνωση «Ουράνιο Τόξο».

Στο πρόγραμμα των ομιλητών ήταν ο Φινλανδός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Νίλς Τόρβαντς και η «ιδρύτρια» της ομάδας «Μακεδόνικη Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Εδέσσης», Ευγενία Νατσουλίδου.

Την εκδήλωση χαρακτήρισαν «ανιστόρητη και με αλυτρωτικό περιεχόμενο», με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, οι Ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή («Ελιά») και Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ).

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές τόνισαν στην επιστολή τους πως η μειονότης στην Θράκη, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, είναι θρησκευτική και ότι «το Ελληνικό Σύνταγμα εγγυάται την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των ατόμων που ζουν στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους, και τα θρησκευτικά και πολιτικά πιστεύω των Ελλήνων πολιτών».

Παρέμβαση υπήρξε και από την ομάδα των Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αναφέρονται στον χρόνο που επιλέγεται να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, καθώς «δημιουργεί έδαφος για προώθηση επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στο όνομα της «προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

Έξω από την αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η προκλητική εκδήλωση και κυριαρχούσε το αλυτρωτικό έμβλημα της ABTTF (χάρτης ανεξαρτήτου Θράκης).

Την προκλητική ενέργεια αυτή σχολίασε και ο πρώην βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης:

«Να δω μέχρι πότε κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία θα αδιαφορούν και θα σφυρίζουν αδιάφορα σε σχεδιασμένες προκλήσεις που προετοιμάζουν επικοινωνιακό κλίμα εναντίον της Ελλάδας και της Θράκης.
Πριν κατηγορήσουμε όμως τους απαράδεκτους αλυτρωτικούς κύκλους του εξωτερικού, απευθυνόμαστε ως Θράκες στα δικά μας κέντρα των αποφάσεων στην Αθήνα.
Πρέπει να καταλάβουν ότι η Θράκη αν την προσέξουν όπως πρέπει, μπορεί να σηκώσει στην πλάτη της την ανασυγκρότηση της Εθνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας στο ρόλο του περιφερειακού πρωταγωνιστή, αν όμως την περιφρονήσουν, όπως κάνουν τα τελευταία χρόνια, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα».